4 Mayıs 2007 Cuma

Duyuru 30 Aralık 2006/1

Sayın Müşterimiz, 2006/12

Güncel konu yine Sosyal Güvenlik.Bizim müşterilerimizi asıl ilgilendiren emekli olup işine devam edenlerin durumu.

Bugüne kadar ne oldu ona bakarsak;
Bağkur emeklisi emekli olduktan sonra çalışmaya devam etti ise bu emeklilerden prim tahsil etme uygulanmaya başladıktan sonra emekli olanların sorunu yok çünkü Bağkur emekli olurken işe devam edecekmisin diye sordu onlara ve evet diyenlerden zaten emekli aylığını öderken bu primi kesip kalanını ödüyor.Ancak daha önce Bağkur dan emekli olanlar ile SSK ve Emekli sandığı emeklilerinin “ben kendi adıma işyeri çalıştırıyorum yada şirket ortağıyım” diye Bağkur a bildirmeleri gerekiyordu.Bu yapılmadı ise birikmiş sosyal güvenlik destek primi (SGDP) borcu var bu durumdakilerin.Bu ilk sorun.

Asıl önemli olan ise 2.sorun,ki bunun üzerinde pek çok spekülasyon yapılıyor son zamanlarda gerek yazılı gerekse görsel medya da.İşyeri sahibi olan ya da şirket ortağı olan emeklinin ödeyeceği aylık SGDP tutarı ne kadar olacak? Abartılı rakamları bir kenara itelim.Bakanlık Anayasa Mahkemesi kararını bekleyerek önümüzde hafta bu konuda bir açıklama yapacak,büyük olasılıkla şu an faal olan işyeri sahibi emekliler ve şirket ortaklığı süren emekliler ayda 150-175 YTL ödeme yapacaklar.İlk sorun diye söz ettiğimiz birikmiş SGDP borcu için ise yine bir ödeme kolaylığı düşünecekler

Yeni yılla karşılaşılacak yeni durumlar ve ne yapılması gerektiğini aşağıda bilginize sunuyoruz:
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Yeni sistem sigortalıların lehine olduğu gibi, aleyhine de bazı düzenlemeleri kapsıyor.
İlk kez sigortalı olacaklar için prim günü 1 Ocak 2007'den önce başvurursanız emekliliğe hak kazanmak için 7000gün prim ödemeniz yeterli 1 Ocak 2007'den sonra başvurursanız emekliliğe hak kazanmak için 100 gün daha fazla (7100) prim ödeyeceksiniz.
Ne yapmanız gerekiyor?Çocuğunuzu bir an önce sigortalatın. 100 gün fazladan prim ödemesin.
Askerlik borçlanması 1 Ocak 2007'den önce başvurursanız,borçlardan süreler için yüzde 20 oranında prim ödeyeceksiniz. Borcu 6 ay içinde ödeyeceksiniz.1 Ocak 2007'den sonra başvurursanız borçlardan süreler için yüzde 32 prim ödeyeceksiniz. Borcu 6 ay içinde ödeyeceksiniz.Ne yapmanız gerekiyor? Askerlik süresini bir an önce borçlanın. Hem yüzde 12 daha fazla prim ödemeyin. Hem de altı ayda ödeyin.
Yurtdışı hizmet borçlanması.1 Ocak 2007'den önce başvurursanız günlüğü 3.5 aylığı 105 dolardan borçlanılıyor. Ödemeler istenilen zamanda yapılabiliyor. 1 Ocak 2007'den sonra başvurursanız ödeme tutarı artıyor. Prime esas kazancın yüzde 32'si oluyor. Ödemenin de üç ay içinde yapılması gerekiyor. Ne yapmanız gerekiyor? Yıl sonuna kadar yurtdışı hizmet sorçlanmasını yapmazında fayda var
SSK ölüm aylıkları evlilik nedeniyle kesilecek olanlar evlenme ödeneği almak için 1 Ocak 2007'den önce başvurursanız aylık gelirinizin iki yıllık tutarını alacaksınız.1 Ocak 2007'den sonra başvurursanız Aylık gelirinizin bir yıllı tutarını alacaksınız.Ne yapmanız gerekiyor? Hemen evlenin. Aylık gelirinizin bir yıllık yerine iki yıllık tutarını alın.
Emekli olan ve daha önce yetim aylığı alan bayan.1 Ocak 2007'den önce başvurursanız Eşinden 2006 yılı sonuna kadar boşanırsa, hem emekli aylığını hem de yetim aylığını alabilecek.1 Ocak 2007'den sonra başvurursanız.2007 yılında eşinden ayrılması halinde emekli aylığı aldığı için yetim aylığı alamayacak.Ne yapmanız gerekiyor? Hemen boşanınn ya da boşanmayın diyemiyoruz. Herkes evlilik ve geçim durumuna göre kararını versin.

Saygılarımızla.
İsmet Tekin

Hiç yorum yok: