4 Mayıs 2007 Cuma

Duyuru 21 Aralık/2005

Sayın Müşterimiz, 30/12/2005

Yeni yıla giriyoruz.Bu yıl aralığın son haftasını belki yılın tüm haftaları içinde en rahat hafta olarak geçirdik.Bunda yeni yıl defterlerimizi ayın ilk 15 gününde hazırlamamızın payı önemli idi.
Tabi bu konuda müşterilerimize de müteşekkiriz,müşterilerimiz bu harcamalar için ödemelerini hemen yapmasalardı ayın son günlerine kalır,hem noter hem biz zorlanırdık.
2006 yılı mart ayında gelir vergisi beyannameleri verilecek.Bu beyanlarla ilgili dikkat çekilecek nokta kira gelirlerinin beyanı.Bu beyanlar bir ara yasada yapılan değişiklik ile ocak ayına alınmış ve ocak ayında beyan edilmişti.Geçen yıl tekrar marta alındı.Bu yılda martta beyan edilecek.Ödemesi 2 taksit,mart ve temmuz aylarında ayın son günü ödemenin son günü.
Konut kiralarında 2000YTL ye kadar olan gelir beyan edilmeyecek.Bu tutar 2006 yılında elde edilecek konut kirası geliri için 2200YTL olacak.
2006 da (yani bu Pazar gününden itibaren) yazar kasa fişi vermenin üst sınırı 520YTL olacak. (hatırlatalım müşteri ben fatura istiyorum der ise bu tutarın altına da fatura verilmek gerekiyor)
Bu 520YTL aynı zamanda demirbaş sayılmanın sınırı,yani 520 YTL ve üzerinde değeri olan makine ve dayanıklı eşya alımında bedel doğrudan gider değil,amortismana tabi olarak amorti edilen tutar kadar gider yazılabilecek.
Asgari ücret değişti,buna bağlı olarak SSK nin kabul ettiği asgari işçi ücreti tutarları da yılbaşından itibaren değişiyor: Günlük alt sınır = 17,70 YTL
Aylık Alt Sınır = 531,00 YTL
Günlük üst sınır = 115,05 YTL
Aylık üst sınır = 3.451,50 YTL Bunların hepsi brüt, net olarak sadece aylığı bilin 380YTL. 2006 şubatta ödenecek ocak SSK primi işçi ve işçilerin çalışma gün sayıları aynı olsa da farklı olacak.
Vergi iadesi zarfları daha önce sizlere gönderdiğimiz işçinizin imzaladığı taahhütname ile birlikte 20 ocak Cuma gününe kadar bize gelmiş olmalı.Bir yıl asgari ücretle çalışana 365YTL iade tahakkuk edecek,işveren muhtasar vergi öderken işçisine ödeme yapıp ödediği tutarı muhtasar vergisinden düşecek kalanı vergi dairesine ödeyecek.Aylık muhtasar ödeyenler işçisine ilk ödemeyi 26 martta,üç aylık muhtasar ödeyenler 26 nisanda yapacak.
Yılın son kdv beyannamesini 20 Ocak'a kadar vereceğiz.Son 3 aylık dönem geçici vergi ise 10 şubata kadar beyan edilmiş olacak.(bunda bir değişiklik olabilir,çünkü hemen arkasından yine aynı bilgileri içeren yıllık gelir vergisi beyanı martta,yıllık kurumlar vergisi beyanı ise nisanda,bu aynı bilgi tekrarı nihayet bakanlığın gözüne çarpmış geçici vergi beyanını biraz ileri diğer beyanları ise biraz geri alarak tek beyana dönüştüreceklerinden söz ediliyor.)
Geçen yıla bakınca,birkaç istisna dışında bize belge iletme konusunda müşterilerimizin hassasiyeti sayesinde beyanlarımızı zamanında yaptık.İnternet olanaklarını daha fazla kullandık beyannamelerimizi ve ssk bildirimlerimizi internetten gönderdik ve tahakkukları oradan aldık.Bu bize hem rahatlık hem hız kazandırdı.Çağı ucundan yakaladığımızı hissetmekte iyi idi.Bu tür uygulamaların artacağını umuyoruz.

Tekrar yeni yılınızın ve izleyen diğer yıllarınızın sağlıklı,mutlu,birlikte olmaktan mutluluk duyduklarınızla birlikte,kısaca iyi geçmesini dileriz.
Saygılarımızla.

A.İsmet Tekin

Hiç yorum yok: