31 Aralık 2010 Cuma

Duyuru 79-31/12/2010

Sayın Müşterimiz, 31/12/2010

Önceki mesajlarımızdaki ilk 18 hatırlatmanın devamı aşağıdadır.Yazarın uyarılarına ek olarak eğer çek kullanıyorsanız hamiline çek kesmemeniz ve mümkün olduğunca da kabul etmemeniz konusunda uyaralım sizi. Eğer bu tür çek kesmek zorunda iseniz bankanızla görüşüp “hamiline” ibaresi basılı özel çeklerden almanız gerekiyor.Bu konuda özensiz davranmanın sonucunda hapis cezası ile karşılaşma riski var.

Şirketlerin genel müdür ve yönetim kurulu üyelerine hatırlatmalar (2)

Zeki GÜNDÜZ’ün makalesinden özet.29.12.2010
19. Merak-Mali idare eski idare değil. Çeşitli yerlerde toplanan verilere elektronik ortamda erişebiliyor.Tüm beyanları elektronik ortamda alıyor.Bunların çapraz kontrolleri yapıyor.Çok sayıda noktadan beyanlar elektronik olarak gözden geçirilip sorunlu olanlar inceleme için seçilmeye başlandı.Bu programın adı MERAK. Bu radara hiç beklenmeyen gerekçelerle takılınabiliyor.

20. İnceleme oranı-Özellikle büyük firmalar (şehirde,sektörde,ciro,çalışan sayısı vb.kriterler dikkate alınabilir) artık sürekli denetime tabidir.Eskiden kalma,”inceleme oranı %1'ler seviyesinde”lafı artık doğru değil.

21. Matrah artırımını bir prestij sorunu olarak almayın.Matrah artırımından yararlanıp yararlanmama konusu tartışılıyor."Şimdiye kadar her şeyi doğru yaptık neden ek ödeme yapayım.Yaparsam bir şeyleri gizlemişim diye algılanır."şeklinde düşünenler,haklılılar ama konuya daha farklı yaklaşmalı.Bu ödemeyi sigorta primi gibi düşünün. Prim uygun/katlanılabilir ise düşünmeyin "incelenmeme hakkını" satın alın.

22. IFRS geliyor.IFRS, Uluslararası Muhasebe Standartları'nın İngilizce kısaltması. Mecliste bekleyen yeni Ticaret Kanunu yasalaşırsa şirketlede değişim yaşanacak. Muhasebe standartları değişecek,raporlama,denetim n değişecek.Daha büyük ölçekli kredi almayı, yabancılara hisse satmayı, ortak almayı düşünüyorsanız mutfağı toparlamanız şart. Yeni kanun tasarısı bunun için de bir fırsat olabilir.

23. Yıllık değerlendirme toplantısı Uygulamadaki eksikliklerden biri, şirketlerin müşavir ve avukatlarını yeterince iyi değerlendirememesi.Müşavirinizi ve avukatınızı yaptığınız işlerin içinde tutun. Yılsonlarında yıllık değerlendirme toplantısı yaparak şirketin sorunları ve konuları üzerinden beraberce gitmek faydalı olur.

24. Yabancı şirketlerin mümessili olanlar Türkiye'de mümessili bulunan yabancı firmaların, Türkiye'den elde ettikleri gelirleri Türkiye'de vergilenmeye dönük eleştiriler var.Mümessilin, yurtdışındaki firmanın daimi temsilcisi olduğu iddia edilerek vergileme yapılmaya çalışılıyor.Yabancı şirkete yapılan tarhiyat ilk etapta Türkiye'deki mümessilden isteniyor.

25. KDV iadelerinde yaşanan sorunlar Mahsuplar uzun süre yapılmadığından daha sonra problemler çıkıyor. En azından yılsonlarında mahsuplara ilişkin olarak vergi dairelerindeki durumu gözden geçirmekte, teminat verilmişse en son hangilerinin geri alındığını, ne kadarlık teminatın ne zamandan beri vergi dairesinde kalıyor olduğunu kontrol edilmesi gerekir.

26. Borcunuz var mı? Yıl sonunda internet vergi dairesi kayıt ve imkanını kullanarak vergi dairesindeki durumunuzu kontrol ettirin.Bunu sosyal güvenlik borçları için de yapabilirsiniz.Bu tür borçlar nedeniyle yönetici olarak kişisel mal varlığınızla takip edilebilirsiniz.

27. Kanunen kabul edilmeyen gider (KKEG) yazmak da yetmeyebilir Sık yapılan hata, bazı harcamaların kabul edilmeyen gider (KKEG) yazılmasının vergi ile ilgili sorunları çözeceğinin sanılmasıdır.Böyle KKEG kaydedilse,üzerinden kurumlar vergisi ödense bile,şayet ortakla ilgili giderse ortağa dağıtılmış kazanç olarak kabul edilip kar payı stopajına da tabi tutulması gerektiği ileri sürülebilir.

28. Bir şey satın alıyorsanız dikkat Bir arkadaşım bir arsa satın almış.1.5 yıl geçtikten sonra bir banka arsayı satan kişinin mal kaçırma kastıyla hareket ettiğini iddia edip,satışın iptalini istemiş.Arkadaşım para verip aldığı arsayı kaybetmemek için mahkemelerde savaş veriyor.Tavsiyem bu tür satın alımlarınız için detaylı dosyalar oluşturun. Ödemelerinizi banka üzerinden yapın. Ayrıca resmi evraklarda da gerçek bedeli gösterin. Aksi halde para vererek aldığınız arsayı/binayı kaybetmek zorunda kalabilirsiniz.

Mesajlarımıza http://muhasebegunlugum.blogspot.com da tarih sıralı olarak erişebilirsiniz.