15 Aralık 2016 Perşembe

Güncel Konular     9                                                                              15/12/2016   
                                                                                               


·         Sizin kestiğiniz faturalar mutlaka ilgili olduğu ayın kdv beyannamesinde hesaba katılmalı, alışlarınızla ilgili faturalarınsa size, sizden de muhasebecinize gelmesinde gecikme olması sorun olmaz, ocak ayına ait fatura aralık ayında bile kayda alınabilir, burada yıllık dönem atlamasına izin yok sadece, yani aralık ayının ya da daha önceki ayların alışlarına ait fatıuralar izleyen ocak ayında kayda alınamaz, bu nedenle 2016 yılına ait olup önceki dönemlerden unutulmuş fatura olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
·         Çek kullanıyorsanız çekini kullandığınız banka ile temasa geçip yılbaşından itibaren karekodlu çek kullanma konusunda yapılması gereken bir şey var mı diye bilgi almalısınız.
·         2016 yılında tahsil edemediğiniz ve takibini avukatınıza devrettiğiniz alacaklarınız varsa bunlarla ilgili icra yada dava takip bilgilerini muhasebecinize iletmeniz gerekir, bu bilgiler olursa alacağınızı kar zarar hesaplamalarında dikkate alınabilir.
·         31/12/2016 tarihi itibarı ile aktif olan cari hesap bakiyelerinizi karşı firmanın ilgisi ile kontrol edip mutabakat sağlamanız gerekir.
·         2016 yılında defterlere kayıtlı gayrimenkul veya taşıt aracı satışı yapanlar bunlara fatura kesip kesmediklerini ve satış bilgilerini muhasebeye bildirip bildirmediklerini de kontrol etmelidirler, bu konuda ihmallerle sık karşılaşılıyor.
·         Şirket hesapları ile şirket ortakları arasında para giriş çıkış var ise yıl sonunda bu ortaklara adat faizi hesaplanıp fatura kesmek gerekebilir, dolayısı ile bu amaçla kullanılmak üzere tarih sırası içinde faturanız olması gerekir.
·         31/12/2016 tarihindeki stok durumunuzun tespiti için şimdiden çalışmaya başlanıp stok durumu tespit edilir ise , tespit tarihi ile 31/12/2016 arasındaki satışlar düşülmesi, alışların eklenmesi ile yılsonu stok listeniz hazır olacaktır. Yoksa yılın son günü yada yeni yılın ilk günü stok listesi hazırlamak daha zor olacaktır.
·         SGK ya borcunuz var olup yeniden yapılandırma yaptıysanız ilk taksitin ödemesi 2 ocak pazartesi günüdür, ancak tavsiyemiz songüne kalmamanızdır, geçen ayın son günü vergilerle ilgili yapılandırma ilk taksit ödemesinin songünü idi ve çok sıkıntı yaşadı ödemeye çalışanlar.


Limited şirket olarak faaliyete devam ediyorsanız, yeni ticaret hukukuna göre dezavantajlarınız var, bu yeni ticaret kanunu öncesinde az sayıda ortaklı olarak kurulacak şirket olarak limited şirket anonim şirkete göre daha avantajlı idi ama durum değişti, özellikle hisse devri ya da şirketin tümden satılması halinde aş de hiç vergi yokken, limited şirkette oldukça yüksek bir vergi ödenmesi gerekiyor, ltd den aş ye geçiş 5-6 ay sürüyor, yani satış söz konusu oldu yaparız demek de mümkün değil,
ve yeni yıl ile 2017 yılında da tam tasdik sözleşmesi yaptırıp tam tasdik raporu alarak vergi incelemelerinden uzak kalmak için sözleşme dönemi başlayacak,  2016 içinde yılsonuna kadar sözleşme yapmak şartı ile yılın tamamını kapsayan tam tasdik raporu alma şansınız hala var.

Saygılarımızla.

YMM Ali İsmet Tekin
232 4251200 - 532 4231400