7 Nisan 2008 Pazartesi

SM-SMMM-YMM

SM
SMMM
YMM

3 grup var bizim meslekte.
SM ler lisans diploması olmayan,ya yasa çıktığında zaten çalışmakta olduğundan bu ünvanı alan, ya da ticaret lisesi veya 2 yıllık yüksek okuldan mezun olup sınavla bu ünvanı alanlar,bunlar defter tutuyor,beyanname veriyor ancak SMMM deki YMM ye göre kısıtlı inceleme ve onaylama yetkileri yok.
Bence bir şekilde bu 3 ü 2 ye indirmek zaten gerekli.
Yolu da sınav tabi ama sınav nasıl yapılacak zor yaparlarsa çakar bu senelerdir sadece defter işleyip kulaktan dolma bilgilerle idare edenler.Önemli olan şu andan sonra sm ruhsatı verilmeyerek emekli olup büro kapatan yada ölenlerle sm kalmaması ,
avukatlık yasası çıktığında da böyle çırak kalfa yolu ile bu işi yapanlar varmış,dava vekili denmiş onlara hak tanınmış son dava vekili de işten bir şekilde çekilince yok olmuşlar.
O yasada bir yenilik ymm nin isterse smmm olarak çalışabilmesi.
Bu yasaktı,bence mantıksız bir yasaktı.
Yine en çok bizim camiada yankı yapan yenilik odalar birliği başkanının en az 5 yıl ymm olarak fiilen çalışması şartı ve 2 dönemden fazla başkanlık yapamama sınırı.Chp başkan vekili Mustafa Özyürek bizim bir önceki birlik başkanımızdı adam devlet memuru ayrılıyor ymm ruhsatını otomatik alıyor,sonra hiç ymm bürosu açıp serbest çalışmadan siyasi ilişkilerle birlik başkanı oluyor,şimdi bu 5 yıl şartına en çok bunlar bozuluyor,onlara göre haksızlık,hak kısıtlaması imiş.
Şimdikilerin çoğu 1990 dan beri başkan.
Yani artık ne smmm ne ymm onlar artık başkan.
Ve seçimdelerdede şu an uygulanmayan nispi temsil getiriliyor,şimdiki yöneticilere göre buda çok büyük haksızlıkmış.
şu anki uygulamada 1000 oy kullanıldı mesela,501 bir taraf aldı 499 diğeri tüm delegeler yönetim denetim vs hepsi 501 oy alanın oluyor.
Nispi temsilde oransal paylaşım olacak,buna itiraz ediyorlar,
kimler,
chp liler,
kendi partilerinde de demokrasi anlayışları böyle,
bu tür yerlerde de aynısını savunuyorlar,
sonra akp gibi yobaz kökenli parti daha demokrat görünüp öne,bunlar iyice yavaş-bitik olduklarından, daha çok öne fırlamış görünüyor.
Memleketin kaderi.