8 Nisan 2008 Salı

Çoluk Çocuğa SSK.

Çoluk Çocuk Acele SSK’ya kaydettirilmeli mi?

Meclis'te görüşmeleri süren Sosyal Güvenlik Reformu, emeklilik yaşını kademeli olarak 65'e yükseltiyor. Düzenlemenin yürürlük tarihi 1 Ağustos 2008.Yürürlük tarihi bu ama asıl tartışma konusu olan 65 yaş 2048 de devreye girmiş olacak,yani 40 yıl içinde emeklilik yaşı kademeli olarak 65 e yükselecek.Reform hayata geçmeden önce sigortalı olanlar üç önemli avantaj elde edecek;
erken emeklilik,
yüksek maaş ve
emeklilik sonrası çalışma fırsatı.

Haber özeti bu.Tabi bununla kalınmıyor,bir yandan mecliste tartışmalar sürer,dışarıda sendikalar diğer mesleki kuruluşlar bazen hep birlikte,bazen biraz parçalanmış olarak direniş eylemleri yaparken,popülist medya yazarları da boş durmuyor,yazıyorlar.En önde gelenleri de,en tanınmışları olan Şükrü Kızılot.
Kızılot ve benzerleri yazdılar,bizim müşterilerimiz ve yakınları da okudular ve toplu bir eylem başladı.

Bir arkadaşım,şu millete firesiz toplu eylem yaptıran tek konu belediye otobüsünde kazara cep telefonu çalması diyordu,şimdi çoluk çocuğu aynı anda işe alıp çalıştırma eylemi başladı buna ek olarak.
İlk,orta,lise,yüksek okulda okuyan/okumayan erkek/kız tüm çocuklar 2008 mart/nisandan itibaren sigortalıdır artık.Hepsi bu dönemde iş buldular işe alındılar.Ama çalışmaları pek fazla sürmeyecek gibi,kimi 3-5 gün kimi 1-2 hafta sonra işten çıkarılıyorlar.

Evet işin resmi görüntüsü bu,peki gerçek durum ne?
Analar balar sorumlulukları icabı çocuklarına emeklilik süresinde 5 yıl iskonto,emekli aylığında bir miktar fazlalık ve emekli olduktan sonra hem emekli aylığı alma hemde çalışabilme hakkı sağlamak için çocuklarını kendilerine yada yakınlarına ait işyerlerinde sigortalı göstermeye çalışıyorlar.

Bana sorduklarında verdiğim yanıt şöyle:
Bu yapacağınız işlem 40 yıl sonrasına bir yatırımdır.Siz 40 yıl içinde ülkemizde,dünya da neler olup bitecek tahmin edebiliyormusunuz? 4 yıl sonrasını? 4 ay sonrasını?
Şimdi anlatacaklarım sizi vazgeçirecek hatırlatmalar ama ben bunlara rağmen yaptırın diyeceğim çünkü bunu bir kez aklınıza takmışsınız,içinizde kalacak sürekli keşke yapsamıydım diyeceksiniz, o nedenle yaptırın,çünkü önemli bir bedeli de yok.
1-Daha böyle bir yasa çıkmadı,çıkması için ve çıkmaması için karşılıklı mücadele var.
2-Çıktığını kabul edelim geçecek süre içinde sizin bakış açınızdan daha kimbilir kaç adet olumlu yada olumsuz bu konuda yasa çıkacak ve neler değişecek.
3-SSK yı batıran Demirel kaynaklı oy avcılığı yasaları idi,genç yaşta emekli olanlar ve SSK nın kaynaklarının olumsuz,alakasız ve verimsiz alanlara kaydırılması idi.Şimdi SSK nın böyle bir girişime sessiz kalacağını düşünmek zor.Ancak şimdilik yorum yapmıyorlar.Topluca bir para yatacak kasalarına ne için 40 sonrası işin,Allah bereket versin diyorlardır sadece.
4-Ayrıca kurum bütçeyi doğrultmak için olur olmaz,akıl almaz cezalar yazıyor,kabahati sadece işyeri açıp istihdam yaratmak olan işverenlere,ki bunu da bir fırsat bilerek bu çoluk çocuğu çalıştırdım diyen işverene bir süre sonra sen beni aldatmaya çalıştın diye ceza yazabilir,kurumun cezaları asgari ücretin katları şeklinde uygulanıyor.

Netice: Ülkemizde sosyal güvenlik/emeklilik konusu hala gemisini kurtaran kaptan şeklinde.yani ne ssk ne bağ-kur ,ne de emekli sandığına bel bağlayıp onların vereceği aylıkla düzgün bir yaşam sürme şansı pek yok yaşlılıkta,çalışırken kendin alacaksın önlemini,bu emekli aylığına ekleme yaparak toplam gelirini daha iyi seviyeye çıkarmayı şimdiden kendin planlayacaksın.
Ve tabi bunu aynen çocuklarına da öğreteceksin.