28 Mart 2016 Pazartesi

GÜNCEL KONULAR 2


GÜNCEL KONULAR 2         28/03/2016



Önceki mesajımızda değindiğim gelir vergisi beyannamesi konusunda ek bilgi verme gereği duydum:



1-Beyannamenizi yapacak olan muhasebeci-mali müşavire biten yılda elde ettiğiniz tüm gelirinizi bildirmelisiniz,o bunlardan beyan edilecek olanları ayırır , istisna ve muafiyetleri dikkate alır, indirilebilecek giderler hakkında sizden bilgi ister ve beyan eder,

Beyanname verildikten sonra beyan edilmediği anlaşılan gelirler çıktığında muhasebecisine "ama sen bunu sormadın" diyenler olabiliyor,
soru aslında çok net kısa ve basit: Geçen yıl ne kadar gelir elde ettin?
Gelirin cinsi ne olursa olsun muhasebeciye söyleyeceksin, o ayırt edecek, söylenmeyen gelir için muhasebecinin  var mı diye sormasını beklemek mantıksız.
Kira gelirlerinin tümü, banka faiz, yada benzer menkul yatırım gelirleri ve benzerleri hepsi artık devlet tarafından izleniyor, bugün değilse yarın ve bunlarla işlem yapmak için vergi sisteminin en 5 yıl süresi var. Muhtemel eksiklik yada hatayı maliyeden uyarı gelmeden düzeltmenin avantajları var, buna sistemde pişmanlık müessesesi deniyor,  maliyenin istemesinden sonra düzeltme de pişmanlık hakkı kaybedilmiş oluyor.



2-Kira gelirlerinin beyanında sıkıntı yaşanıyor. İşyeri kiralarının tümü ve konut kiralarının 500 TL ve üstü banka hesabına ödenmesi zorunlu. Banka hesabına ödenmesinde de dikkat edilmesi gereken hususlar var:

  • a-Bankaya kira tutarı tam yatmalı, tamirat mahsubu, aidat mahsubu falan olmamalı, bunlar mahsuplaşma olmadan ayrıca alınmalı yada verilmeli,
  • b-Kira mülk sahibi/sahipleri adına açılmış banka hesabına yatırılmalı,
  • c-Bankaya ödenirken kiranın kira olduğu hatta konut yada işyeri kirası olduğu  açıkça belirtilmelidir.Burada kast edilen izahatta bu kiradır demek değil, işlem sırasında sistem soruyor bu nedir diye, konut yada işyeri kirası olarak işaretlenmeli.
  • d-Artık bilgisayar olanakları o derece arttı ki, bu bilgiler şu basit kira geliri beyanında da beyan edilen ve sistemde mevcut bilgiler kıyaslanıp uyumsuzluk görülünce düzeltilmesi isteniyor ve iş orada karışıyor.

Kiralarla ilgili yaşanan sıkıntıyı böyle anlattıktan sonra tavsiyemiz şudur:
Eğer kiracınız kirayı yanlış, hatalı, farklı bir hesaba yatırıyor ise hemen önümüzdeki aydan itibaren bu durumu düzeltin, hatalı işlemi bir an önce düzeltmiş olun.







Ali İsmet Tekin

0 232 4251200

0 532 4231400