5 Ağustos 2016 Cuma

GÜNCEL KONULAR 6

                                                   5/8/2016

Bu ülkenin vatandaşı olarak nakavt olmasına saniyeler kalmış boksör durumuna düştük, haber veren radyo ve tv lerde 15 temmuz dan başka laf yok,  acaip şeyler de oluyor.

Bu arada sizi ve bizi ilgilendiren hem sayıca çok hem de önemi çok gelişmeler var:
Tabi en başta dün meclisten geçen vergi affı varlık barışı konulu yeni yasa var,  zorunlu bireysel emeklilik uygulaması, teşviklerde değişiklikler,  yeni ticaret kanunu uygulamaları da sırada.

1/7/2015 de başlayan sosyal güvenlik uzmanı ve doktorla anlaşma yapma zorunluluğu 1/1/2017 ye ertelendi.Aynı şekilde yeni nesil yazar kasa kullanma zorunluluğu da 1/1/2017 ye ertelendi.

Zorunlu BES daha meclisten geçmedi, aynen geçtiği takdirde 45 yaşını doldurmamış tüm  ücretli çalışanların ücretlerinden %3 kesinti yapılacak, yasa çıksın uygulama  için ek mevzuat yayınlansın bakarız, size de aktarırız.

Ve varlık barışı, af , borçların yeniden yapılandırılması,matrah arttırmı ı ve mali tabloların düzeltilmesi   hakkında kanun:
Bu kanun çok önemli,  en önemli bölümü de mali tabloların düzeltilmesi,  çünkü 2017 den itibaren, 2011 den beri yürürlükte olan Yeni Türk Ticaret Kanunu ile getirilen ve hazırlıkları tamamlanan , bağımsız denetim  uygulamasına başlanacak.Ülkemizde yıllardır uygulanan yanlış vergi uygulamaları ve maliye politikalarının sonucu borsada işlem gören ve SPK denetimine tabi şirketler dışındaki şirketlerin hemen hemen tamamının bilançoları gerçeği yansıtmıyor. Bağımsız denetim uygulamasına geçilmeden önce bu olumsuzluğun giderilmesi gerekiyordu, bu amaçla bu kanuna bu bölüm eklendi.Bilançolardaki gerçeği yansıtmayan kasa, ortaklardan alacak ve borçlar, demirbaşlar, stoklar ve benzer hesaplara ekleme ve çıkarma yapılarak gerçek tutarlara ulaşılacak.Burada değişen tutarın %3 kadar bir vergi 36 ay da 18 taksitte ödenebilecek.

Bir diğer bölüm matrah arttırmı, yasa geriye doğru 5 yıl için çıkıyor ancak, yasadan faydalanmak için başvurunun son günü 31.Ekim.2016 olacak, ki muhtemelen uzatma da yapılır, bu durumda zaten 2 ay sonra zaman aşımına girecek olan 2011 yılı haricinde 2012-2015 arası, 4 yıl için daha önce beyan edilen gelir ve kurumlar vergileri ve kdv tutarlarında yasada belirlenen oranda bir artış yapılması halinde o yıllara ait defter ve belgeler incelenmeyecek.Bu işlem ile ilgili olarak tablolar hazırlayıp sizlere göndereceğiz, somut olarak ne kadar sürede ne kadar ödeme yapılacağı görülecek, gerekli olup olmadığını karşılıklı olarak görüşürüz.

Ve borçlar, varsa tabi vergi, ssk primi, bağkur, emlak vergisi, oda aidatları ve benzeri borçların tümünde gecikme zammı kaldırılıp endeksleme ile eklenen tutar yine 18 taksit ve 36 aya kadar ödenebilecek.

Daha detaylı bilgi vereceğiz tabi, daha sık bu tür mesajlar göndererek.

Bir hatta iki konuya da tekrar dikkat çekeyim;
1-       Limited şirketler de hisse devrinde ciddi vergi sorunları çıkıyor bunların bir an önce anonim şirkete dönüştürülmesinde yarar var.
2-       Bu yasaya göre matrah arttırımı yaparak  geçmiş yıllara ait defter ve belgelerini inceleme kapsamından çıkaran firmalar 2016 yılından itibaren tam tasdik yaptırmaları halinde hiçbir zaman vergi incelemesine tabi olmayacaklar.2016 yılı için hala tam tasdik sözleşmesi yapılabilir, yılbaşından itibaren geçerli olmak şartı ile tam tasdik kapsamına girilebilir.


A.İsmet Tekin
0 232  4251200-0 532 4231400