17 Şubat 2011 Perşembe

Duyuru 81-17/2/2011

Sayın Müşterimiz, 17/2/2011

Torba yasanın cumhurbaşkanının önüne imzalanmak üzere konan son halini göremedik. İmzalanacak ve resmi gazetede yayınlanınca kesinleneşecek,ancak bu konu merak uyandırıyor çok soru alıyoruz.Bir özet daha verelim dedik.

Önemli bir yanlış anlamayı düzeltelim,önceki mesajlarımızda çok açık yazmadığımızdan yanlış anlaşılan bir durum var: 36 ay ve 18 taksite kadar taksitle ödeme 31/12/2010 tarihine kadar ödenmesi gerektiği halde ödenmemiş borçlara ve matrah arttırımı ile defterlerin incelenmemesi için ödenecek ek vergilere uygulanacaktır. Stoklar ile kasa/ortaklar cari hesabı bakiyelerindeki gerçeğe uymayan bakiyelerin düzeltilmesi için ödenecek tutarlara taksit yok.Bunlar bir defada ödenecek.Bunlara ait bildirim yayın ayını izleyen 3.ayın sonuna kadar olacak ödemede bir ay sonra.Faydalanmak isteyene bir tablo hazırlayıp göndereceğiz.

Vergi ve prim borcunun tüm ceza ve faizi silinecek. Anapara yapılandırılacak. Örneğin; 2003’te 1000 TL borcu olan vatandaş bugün 31.000TL ödemek zorunda. Yeni düzenleme ile bu borcun g.zammı ve faizi olan 30.000 lira siliniyor.Bunun yerine enflasyonun eklenmesi ile ana borç miktarı yıllık,örneğin,%10 artacak.Toplamda ana borç %70 artacak. Böylelikle ödenmesi gereken borç miktarı 1700 TL olacak. Vatandaş, 31.000TL yerine 1700TL ödeyerek borcunu sıfırlayacak.Bu borç peşin ödenebilir.Taksitli ödenmek istenirse, 12 ay için 1,06; 18 ay için 1,07; 24 ay için 1,1; 36 ay için ise 1,15 oranında faiz uygulanacak.
Ne tür borçlar kapsamda?Tüm vergiler,SSK ve Bağkur primleri, TEDAŞ ve özel dağıtım şirketlerine olan elektrik, belediyelere olan su ile oda ve borsalara olan aidat borçları yeniden yapılandırılıyor. Trafik cezaları, öğrenim kredisi borçları ve TRT’nin elektrik payı ve bandrol ücretinden kaynaklı alacakları da kapsamda.
Hangi tarihi kapsıyor? 31 Aralık 2010 tarihine kadar ödenmemiş vergiler,sigorta primleri ile bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, idari para cezaları, gümrük vergileri; belediyelerin beyannamelere ilişkin vergileri, 2010’da tahakkuk eden vergileri,su kullanım, büyükşehir belediyelerinin su ve atık su bedeli alacakları yeniden yapılandırma kapsamında olacak.
Faiz hesabı nasıl yapılacak? Faiz ve gecikme cezası silinecek,borcun ödenmediği süredeki enflasyon kadar yeni faiz ve ceza tutarları belirlenecek.Bu yeni hesaplama, faiz ve gecikme zammında %50’ye varan oranda indirim sağlayacak.
Ne zaman başlayacak? Yasanın R.Gazete’de yayınlandığı ayı izleyen 2.ayın sonuna kadar borçlar için,3.ayın sonuna kadar stok/ortaklar cari hesabı düzeltmesi için başvurulacak.
Ödeme nasıl yapılacak? Ödeme peşin ya da vergi borçları için kredi kartı da kullanarak taksitle yapılabilecek.
Kaç taksite bölünecek? Ödemeler ikişer aylık dönemler halinde, azami 18 eşit taksitte yapılacak. Böylece hem vergi hem de prim borcu olanlar bir ay birini diğer ay ötekini ödeyebilecek. Vade 36 aya, taksit sayısı 18’e kadar çıkabilecek.
Ne zaman ödenecek? Ödenecek tutarların ilk taksiti, yasanın R.Gazete’de yayım tarihini izleyen 3.aydan, SGK’ya bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksiti ise 4.aydan başlayacak.
Ödenmezse borç ne olacak? Yıllık gelir veya kurumlar vergilerini, gelir (stopaj) vergisi, kurumlar (stopaj) vergisi, KDV ve ÖTV için başvuruda bulunan mükellefler, taksit ödeme süresince, çok zor durum olmaksızın, her bir vergi türü itibariyle bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödemez ya da eksik öderse düzenlemeden yararlanamayacak.
Hangi borçlar tamamen silinecek? Kanun yürürlüğe girdiğinde tebliğ edilmemiş 120 TL’nin altında kalan idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilecek. Tütün mamulü tüketimiyle ilgili idari para cezaları, bu hükmün dışında tutulacak.

Şimdilik bu kadar.Saygılarımızla.

A.İsmet Tekin