10 Nisan 2015 Cuma

Ev Hizmetlerinde 10 günden Az Çalıştırılanlar


Ev Hizmetlerinde 10 günden Az Çalıştırılanlar Hakkında Hangi Sigorta Kolları Uygulanacaktır? 5510 Sayılı Kanunun ek 9 uncu maddesi kapsamında ev hizmetlerinde 10 günden az sigortalı olarak çalışanlar iş kazası ve meslek hastalığı sigortası kapsamında sigortalı sayılacaktır.Bu şekilde sigortalı çalıştıranlar 10 güne (10 hariç) kadar çalıştırdıkları sigortalılar nedeniyle işveren sayılmayacaklardır.Görüldüğü üzere 10 günden az çalışanlar için sadece iş kazası  ve meslek hastalığı primi yatırılma zorunluluğu getirilmiştir. Dolayısıyla bu durumdaki kişilerin uzun vadeli primlerinin  işverenlerince yatırılma zorunluluğu bulunmadığından bu kapsamda emekliliğe hak kazanamayacaklardır.


Ev Hizmetlerinde 10 günden Az Çalıştırılanlar Ne Kadar Prim Ödeyecekler? Bu kapsamda sigortalı çalıştırdıkları her gün için sigortalı çalıştıranlar prime esas günlük kazanç alt sınırının % 2’si oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi ödeyeceklerdir. 
Yani 2015 ilk dönemi için ay içinde bu kapsamda 5 gün sigortalı çalıştıran bir kişinin ödeyeceği prim: 01.01.2015-30.06.2015 arası günlük asgari brüt ücret=40,05  TL
 5 gün çalışma halinde örneğin 5 x 40,05  x 0,02 = 4  TL  prim ödenir. Günlük prim 80 kuruştur.

Ev Hizmetlerinde 10 günden Az Çalıştırılanlar İçin İşyeri Bildirgesi İstenecek mi? 10 günden az sigortalı çalıştıranlardan işyeri bildirgesi, sigortalı işe giriş bildirgesi ile aylık prim ve hizmet belgesi, işten ayrılış bildirgesi düzenlenmesi istenmeyecektir.

Ev Hizmetlerinde 10 günden Az Çalıştırılanların SGK’ya Bildirimi Nasıl Yapılır? -Ev hizmetlerinde 10 günden az sigortalı olarak çalışanların bildirimi “Ev Hizmetlerinde 10 Günden Az Sigortalı Çalıştırılacaklara İlişkin Başvuru Formu” (Ek 2) ile yapılacaktır. Form çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar  kuruma verilecektir.

-Ev Hizmetlerinde 10 Günden Az Sigortalı Çalıştırılacaklara İlişkin Başvuru Formu”nda çalışan ve çalıştıran kişinin imzası, kaç gün çalıştırıldığına dair bildirim ile e-posta adresleri ile cep telefon numarası bilgileri bulunmakta olup, Formun bu şekilde doldurulması halinde ayın diğer günleri için çalıştırılan kişinin değişmemesi halinde yeni Formun düzenlenmesi istenmeyecektir. 10 günden az çalışmanın takip eden aylarda da devam etmesi ve bu durumun Formda belirtilmesi halinde her ay için ayrıca bildirim yapılması istenmeyecektir.

Ev Hizmetlerinde 10 günden Az Çalıştırılanların SGK’ya Bildirimi İnternet Üzerinden Yapılabilir mi? Ev hizmetlerinde 10 günden az sigortalı olarak çalışanların bildirimi bu kişileri çalıştıranlar yönünden internet aracılığı ile de yapılabilecektir. Sigortalı çalıştıranlar www.turkiye.gov.tr adresinin “e-hizmetler” menüsünün altında bulunan “Ev Hizmetleri” kısmını seçerek bildirimde bulunabilecektir. Bu şekilde yapılan bildirim sonucunda sigortalının cep telefonu numarasına Kanunun ek 9 uncu maddesinde sigortalı tescili yapıldığı, uzun vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası primini takip eden ayın sonuna kadar ödeyebileceği hakkında bilgilendirme mesajı gönderilecektir.

Ev Hizmetlerinde 10 günden Az Çalıştırılanların Sigorta Primleri Kredi Kartı İle Ödenebilir mi? Sosyal Güvenlik Kurumuna “Ev Hizmetlerinde 10 Günden Az Sigortalı Çalıştırılacaklara İlişkin Başvuru Formu” ile müracaat edenlerin çalıştıran ve sigortalılar yönünden tescili yapıldıktan sonra çalıştıran kişiler % 2 oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primini banka aracılığı ya da www.sgk.gov.tr adresinin “e-sgk” menüsünden “Kart ile Prim Ödeme”, “Diğer Ödemeler” seçeneğinden kredi kartları veya banka kartları aracılığıyla Kuruma ödeyebileceklerdir.