28 Kasım 2013 Perşembe

Duyuru 2013/Kasım 2




Sayın Müşterimiz;                                                                               28/11/2013

Aralık ayında 2014 defterlerinizi ay sonuna kalmadan hemen tasdik ettireceğiz, ancak bu yıl bu işlem için notere mutlaka sicil tasdiknamesi vermemiz gerekiyor, bu belgenin alınması için ise odaya borcunuz olmamalı, eğer var ise hemen ödemeniz gerekiyor, biz bu belgeleri temin etme çalışmasını başlattık, borcu çıkanları uyaracaktır arkadaşlarımız.

2013 yılında ilk kez yıllık genel kurul düzenleme şartı getirilen limited şirketlerden bir kısmı yılın son ayına giriyor olmamıza rağmen hala genel kurul işlemlerini tamamlamadı.Bu nasıl bir sonuç doğurur şimdilik kesin bir yorum yapamıyoruz, çünkü bakanlık bu konuya açıklık getirmedi.Şu kesin her yıl genel kurul yapmak mecburi (tek ortaklı bile olsa bu böyle) , ama yapmamanın doğrudan bir yaptırımı yok, ancak mesela defter tasdik ettirmek için gittik notere o da dedi getir sicil tasdiknamesini ve geçtik ticaret sicile, oradan diyebilirler önce genel kurulunu yap işlemlerini tamamla ondan sonra vereceğiz istediğin belgeyi, ya da buna benzer durumlar olabilir. Hatırlatmış oluyoruz.

Birde şu risk yönetimi, işçi sağlığı konusu var, bu konuda bir uzmandan kopyaladığımız şu kısa metne bakalım:
13 bin 475 lira cezayı kimler ödeyecek?   Yaklaşık bir ay sonra tehlikeli ve çok tehlikeli kapsamdaki işyerlerinin tamamında işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve yardımcı sağlık personeli istihdam edilmesi gerekiyor. Bugüne kadar sadece 50'nin üzerinde işçi çalıştıran işyerleri söz konusu personeli çalıştırırken, bir ay sonra 50 sınırı kalkmış olacak. Buna göre eğer işyeriniz tehlikeli veya çok tehlikeli kapsamdaysa, 2014/Ocak ayı itibariyle bir işçi bile çalıştırsanız iş sağlığı ve güvenliği personellerini istihdam etmeniz gerekecek. Aksi halde hekim ve uzman çalıştırmadığınız her ay için toplam 13 bin 475 lira ceza ödeyeceksiniz.
Önce tehlike sınıfınızı öğrenin.Eğer işyeriniz az tehlikeli sınıftaysa ve 50'den az çalışanınız varsa, iş sağlığı ve güvenliği personeli çalıştırma şartı sizin için 1 Temmuz 2016 tarihinde başlayacak. Yani şimdilik telaş etmenize gerek yok. Fakat tehlikeli veya çok tehlikeli sınıftaysanız, bu bir aylık sürede hazırlık yapmanızda fayda var. Dolayısıyla öncelikle işyerinizin hangi tehlike sınıfında yer aldığını bilmeniz gerekiyor. Bunun için de en son 29 Mart 2013 tarihinde yayımlanan tebliğe bakmanızda fayda var.  http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130329-4.htm
Örnek verecek olursak; hastaneler ve metal imalat işyerleri çok tehlikeli, kasaplar, kuaförler ve hamamlar tehlikeli kapsamda yer alıyor. Dolayısıyla en az bir işçi çalıştıran bu işyerlerinin 1 Ocak 2014 itibariyle işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve yardımcı sağlık personeli çalıştırması veya dışarıdan hizmet alması gerekiyor.

Barolar Birliği'de boş durmuyor, onlarda Ticaret Kanununun 272 ve kendi meslek yasalarının 35.maddelerine dayanarak zorlu avukat bulundurma konusunda yazılar gönderiyorlar işyerlerine, 250.000TL den daha yüksek sermayeli anonim şirketler ve 100 ortakdan daha fazla ortağı olan kooperatifler için avukat zorunluluğu var bunun dışında yok böyle bir şart.

2014 den itibaren yaygınlaştırılacağı sinyalleri verilen e-fatura/e-defter uygulamasını da yakından izliyoruz,2011 yılı net satışları 10.000.000TL ve üzeri olanlar 2013 ün son gününe kadar e-fatura kullanmaya başlamış olacaklar, bu firmalar 2014 son günene kadarda e-defter uygulamasını başlatmış olacaklar.Bu sınır yavaşa yavaş aşağıya çekilecek, ayrıca sektörel olarak bu sisiteme dahil edilenler olacak ve mesela devlet ihalelerine katılmak içinde bu uygulama ön koşul olacak.

Saygılarımızla.
Ali İsmet Tekin
232 4251200-  532 4231400
http://muhasebegunlugum.blogspot.com