23 Şubat 2012 Perşembe

Duyuru 95 23/2/2012

Sayın Müşterimiz, 23/2/2012

Bu defa,

bu mesajı yazmadan tekrar dikkatle güncelledik müşterilerimizin e-posta adreslerini, çünkü bu mesajların sizlere ulaştığına emin olmak istiyoruz,

daha öncekilerden daha fazla titizlendik çünkü;

bizim işimizin temeli olan muhasebe sistemini kökten değiştirecek olan yeni Türk Ticaret Yasası ve Kobi TFRS (Türkiye finansal raporlama standarları) uygulaması ile ilgili hem sürekli haberler görülüyor medyada hem de sizlerden sorular geliyor.

Bu yeni durumları tek tek her müşterimize hemen ulaşarak anlatmamız çok zor,

bizde çağın olanaklarından faydalanarak,

böyle kısaltılmış, özetlenmiş,basitleştirilmiş toplu mesajlarla bilgilendirmemizi yapalım özel durumlar için özel olarak görüşelim diyoruz.

Bu nedenle de bu genel mesajlarımızın size mutlaka ulaşmasını istiyoruz.

http://muhasebegunlugum.blogspot.com bu bloğumuzda şimdiye kadar gönderdiğimiz bu tür mesajlar tarih sırasıyla dizili,
http://guncelmevzuat.blogspot.com bu bloğumuzda ise daha çok müşterilerimizin ön muhasebe birimlerinde çalışan arkadaşlarımıza yardımcı olacak güncel konulardaki açıklayıcı yazıları biriktiriyoruz.

Bu açıklamadan sonra birkaç konuya dikkatinizi çekelim:

  • Eskiden beri isteğe bağlı sigortalı olanlar 29 şubattan sonrada aynen devam ettikleri takdirde bağkur şartlarına göre emekli olacaklar, bu bir sorun ise hemen isteğe bağlıdan çıkıp bir yerde sigortalı çalışmaya başlamalılar.SGK nın danışma hattı 170 dir.
  • Mart ayında yıllık gelir vergisi beyannamelerini düzenleyip göndereceğiz, şahıs işletmesi olarak gelir vergisine tabi olan müşterilerimizin deftere tabi olan ticari/mesleki işlerinden elde ettikleri gelir dışında varsa kira,ücret,karpayı,faiz gibi ek gelirleri,bunlar hakkında bilgi ve belgelerini bir an önce bize ulaştırmaları gerekir.Ayrıca eş dost ve yakınlarınızdan sadece yıllık kira geliri beyan etmesi gerekenler var ise onlar vergi dairelerine,avm lerdeki maliye masasına yada bize 1 marttan itibaren kira gelirlerini bildirerek yükümlülüklerini yerine getirebilirler.
  • Yılbaşından bu yana yeni ticaret kanunu ile ilgili konuşulanları ve gerçekleri özetlersek:Evet 1 temmuzda yasa yürürlüğe girecek ama gerek tespit edilen pek çok hatanın düzeltilmesi gerekse bu çok farklı yeni sisteme uyum için yeterli eğitim çalışması yapılmadığından özellikle cezai şartlara bağlı uygulamalar ertelenecek.Kısa ve üstünkörü geçilmiş olan bir takım uygulamaların nasıl olacağına dair alt mevzuat yayınlandıkça bu mesajlarla size artık bundan böyle şuna dikkat edeceğiz diye uyarılar göndereceğiz.Şimdilik acil bir durum yok, en sık karşılaştığımız sorulardan biri olan şirketin parasının kasadan ortak tarafından alınmış olması konusu tartışılıyor,cezai bir uygulama şu an söz konusu değil. Web sitesi,yeni düzene göre belge basımı gibi konularda şimdilik acilen yapılacak bir şey yok.Telaşa da gerek yok,ülkedeki tüm ticari ve sınai iş yaşamını olumsuz etkileme olasılığı olan bu tür uygulamalar öyle aniden başlatılmaz.

Kısaca değindiğimiz konularda daha etraflıca bilgi almak istediğinizde bizi arayın, gerekirse en kısa zamanda işyerinize gelerek bilgi verelim.

Saygılarımızla.

A.İsmet Tekin

232 4251200- 532 4231400