19 Nisan 2012 Perşembe

Özel Duyuru/Duyuru No:99


1.000.000 TL. Üzeri cirosu olan işletmelerin muhasebe sisteminin işyerinde stok,cari,fatura,banka,çek,senet,demirbaş,muhasebe ve ön muhasebeyi tutacak bir personel alınması gerekecek.İşyerinde hem bu sistem olacak hem de bunu uygulayacak en az bir personel olacaktır. Erteleme olmazsa 1.1.2013 den itibaren net satışı 25.000.000TL altında olanlar KOBİ TFRS, üzerinde olanlar UFRS uygulayacaklardır.Eğer işletme sermaye şirketi (aş,ltd) ise aynı zamanda da BAĞIMSIZ DENETİM mecburiyeti var.Sermaye şirketi KOBİ’ lere bağımsız denetimden şartlı görüş/olumsuz görüş almamak için 2013 yılı hazırlıklarına başlamalıyız.
Neler yapılabiliriz;
1. Bilânçoda görünen kasa ve banka hesaplarının gerçek değeri yansıtması önemli.
2.Fiili ve kayıtlı stoklar uyumlu olmalı,değeri düşenler tespit edilmeli.
3. Alacaklar/borçların gerçek durumu göstermesini sağlamalıyız.Şüpheli alacakları ayrılmalı,90 günden fazla bekleyen alacaklar için faiz hesaplayacağız,reeskont mecburi olacak.
4.Maddi duran varlıkların sayımı ve değerlendirilmesi gerekiyor.Maddi duran varlık envanteri oluşturulmalı.Buna göre bulunmayan veya hurdaya ayrılmış duran varlıkları 294- Elden çıkarılacak stoklar ve maddi duran varlıklar hesabına aktaralım, eğer bu maddi varlıkların birikmiş amortismanı varsa onu da 299-Birikmiş Amortismanlar hesabına aktaralım. Eğer zamanında ayırmadıklarımız varsa ayırıp KKE Giderlere atalım.İşletme sahibi/ortağı,işyerinde olmayan maddi duran varlığı  evine götürmüşse emsal değerden faturalandırılıp kayıtlardan düşülmesi gerekir.
5.Enflasyon düzeltmesin olumlu farkları sermayeye ilave edelim.
6.Ortaklardan alacak ve borçları tahsil ederek,ödeyerek kapatacağız. Ortaklara borçlar ödenmeyip sermayeye ilave edilebilir.
7. Ayrılmayan döneme ait kanuni yedek akçeleri ayıralım.
8.360-361 hesapta vadesi gelmeyen vergi/sgk borçları görünür, vadesi geçen vergi/sgk borçlarını 368 Vadesi geçmiş, ertelenmiş veya taksitlendirilmiş vergi ve diğer yükümlülükler hesabına aktaralım.
9.YTTK 376. md borca batıklık durumunu anlatmıştır.Borca batıklık;son bilânçoda, sermaye ve kanuni yedek akçeler toplamının yarısının zarar sebebiyle karşılıksız kaldığı anlaşılırsa,yönetim kurulu,genel kurulu toplantıya çağırır,iyileştirici önlemleri sunar.Sermaye+k.yedek akçelerin 2/3ü zarar sebebiyle karşılıksız kaldı ise ve gerekli işlemler yapılmazsa şirket kendiliğinden sona erer.
Dikkat edilmesi gerekenler;
1
.Varlıkların maliyet unsurları.Faizlerin maliyete yansıtılmaması.Stokları değerleme……
2. Amortismanların düzgün hesaplanması,muhakkak zamanında ayrılması.
3. Karşılık ayırma. (Şüpheli alacaklar, Kıdem tazminatları….)
4. Finansal Tablolarda yeni standartlar;dipnotlar,özkaynak değişim ve nakit akım tabloları.
5.TMS ve TFRS uygulaması ile ortaya çıkacak farkların nasıl muhasebeleştirileceği.