23 Haziran 2013 Pazar

Duyuru 24/6/2013



Sayın Müşterimiz,                                                                 24/6/2013

Aşağıda hem linkini hem de metnini eklediğimiz  Maliye Bakanlığı-Gelir İdaresi Başkanlığı’nın görüşünü yansıtan özelge (=mukteza) ;
işyeri olarak kullanılan taşınmazlar için ödenen kiraları bugüne kadar banka dekontu ile belgelemeyi kabul eden sistemin bundan sonra dekontu sadece ödeme belgesi olarak kabul edeceğini, kiranın gider olarak yevmiye defterinize kaydı için mutlaka gider pusulası düzenlenmesi gerektiği
görüşünü duyuruyor.

Kısacası her kira ödemeniz için (tabi kiraya veren ticari bir firma olup bu kira tahsilatı için fatura düzenlemiyorsa) düzenlenecek olan gider pusulasının mülkün sahibine imzalatılarak bize verilmesi gerekiyor.

Bu tür bir uygulamanın zorluğu ortada, kiracı ve kiralayan sık sık bir araya gelmezler, kira bankaya ödeniyor ise düzenli olarak hiç görüşmeyebilirler, biri bir şehirde diğeri başka bir şehirde hatta ülkede olabilir ama bakanlık bunu böyle yazmış.Muhtemelen bunu düzelten farklı tebliğ yada genelge yayınlanır ileride.

Ancak şu anki duruma göre,
  • Eğer gider pusulanız yok ise noterden bir gider pusulası tasdik ettirmemiz ve
  • Her işyeri kirası ödemeniz için banka dekontu ile birlikte gider pusulası düzenlenmesi gerekecek.

Bu tür uyarıları bu şekilde en kısa sürede sizlere duyurmaya çalışıyoruz,
Daha sonra bu konuda bir yada birkaç usulsüzlük cezasına muhatap olmanızı engellemek tabi amacımız, ki bu tür usule bağlı cezalarda eğer sizi böyle uyarmamış olsak sorumlu biz oluruz.Bu sorumluluktan kurtulmak da bir diğer amacımız.

Saygılarımızla.
Ali İsmet Tekin
232 4251200    532 4231400
muhasebegunlugum.blogspot.com


http://www.gib.gov.tr/index.php?id=1079&uid=D43CAlrGtOn5TgUp&type=ozelge

İşyeri kira ödemelerinde banka dekontunun tevsik edici belge olarak kullanılıp kullanılmayacağı hk.


Tarih
16/05/2013
Sayı
70280967-105[234-2012/14]-89
Kapsam
 
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü



Sayı
:
70280967-105[234-2012/14]-89
16/05/2013
Konu
:
İşyeri kira ödemelerinde banka dekontunun tevsik edici belge olarak kullanılıp kullanılmayacağı






             İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi olduğunuz belirtilerek, mali müşavirlik faaliyetinizle ilgili olarak bankaya ödediğiniz kira bedellerini gider kaydedebilmeniz için banka dekontu yanında ayrıca gider pusulası düzenlenmesi gerekip gerekmediği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
            213 sayılı Vergi Usul Kanununun "İspat Edici Kağıtlar" başlıklı 227 nci maddesinin birinci fıkrasında, "Bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir." hükmü bulunmaktadır. Söz konusu kayıtların ise anılan Kanunun 229 ve müteakip maddelerinde yer alan, fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu şeklindeki belgelerden herhangi birisi ile tevsik edilmesi gerekmektedir.
            Mezkur Kanunun "Gider Pusulası" başlıklı 234 üncü maddesinde, "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin:
           ...
            3. Vergiden muaf esnafa;               Yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmündedir. Bu belge, birinci ve ikinci sınıf tüccarların, zati eşyalarını satan kimselerden satın aldıkları altın, mücevher gibi kıymetli eşya için de tanzim edilir.
            Gider pusulası, işin mahiyeti, emtianın cins ve nev'i ile miktar ve bedelini ve iş ücretini ve işi yaptıran ile yapanın veya emtiayı satın alan ile satanın adlarıyla soyadlarını (Tüzel kişilerde unvanlarını) ve adreslerini ve tarihi ihtiva eder ve iki nüsha olarak tanzim ve bir nüshası işi yapana veya malı satana tevdi olunur..." hükmü yer almaktadır.
            Aynı Kanunun mükerrer 257 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi ile Maliye Bakanlığı; "Mükelleflere muameleleri ile ilgili tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunluluğunu getirmeye ve bu zorunluluğun kapsamını ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslarını belirlemeye" yetkili kılınmış, bu yetkiye dayanılarak yayımlanan 268 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliğiyle konutlarda, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin, işyerlerinde, işyerini kiraya verenler ile kiracıların kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getirilmiştir.
            Buna göre, 268 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği ile getirilen zorunluluk kapsamında tahsilat ve ödemelerin banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracılığıyla yapılması suretiyle tevsik edilmesi, bu zorunluluğu ortaya çıkaran işlemin mükellefler bakımından Vergi Usul Kanununda sayılan belgelerle tevsik zorunluluğunu ortadan kaldırmamaktadır. Diğer bir ifadeyle, banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgeler işlemi (hizmeti) değil buna ilişkin tahsilat ve ödemeyi tevsik etmekte, bu işleme ilişkin olarak borçlanılan tutarın ise kiraya verenin mükellef olması halinde düzenleyeceği fatura, mükellef olmaması halinde ise tarafınızca düzenlenecek gider pusulası ile tevsiki zorunlu bulunmaktadır.
            Bilgi edinilmesini rica ederim.
 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.