29 Haziran 2011 Çarşamba

Duyuru 88-29/6/2011

Şükrü Kızılot bugün Hürriyet’te uyarmış.Kısaltıp not ekleyerek gönderiyorum:

BUGÜN, yarın, milyonlarca vergi mükellefi için çok önemli.Bazı bildirimler ve ödemeler için yarın son gün.
ÖDEME YAPILMAZSA Milyonlarca borçlunun, Torba Yasa’dan yararlandıkları vergi, prim ve diğer borçları için yarın mesai bitimine kadar ilk taksit ödemelerini yapmaları gerekiyor. Vergilerle ilgili 2. taksitin de (Mayıs’ta ödenecek ilk taksitin Haziran sonuna kadar uzatılması nedeniyle) Temmuz ayı sonuna kadar ödenmesi gerekiyor.
Ödemenin bu süre içinde yapılmadığı durumlarda;
1. Geciken her ay için, “aylık yüzde 1.40” oranında “gecikme zammı” istenecek.
2. Bu yılın sonuna kadar, ikiden fazla taksiti vadesinde ödemeyenler, Torba Yasa’dan yararlanma hakkını kaybedecekler.
Matrah artırımı olayında, durum farklı. Taksitlerin vadesinde ödenmemesi ya da hiç ödenmemesi durumunda, mükellefler matrah artırımından yine yararlanabilecekler.Başka bir anlatımla, matrah artırımı yaptığı yıllar ve vergi türleri yönünden, vergi incelemesi yoluyla vergi ve cezaya muhatap olmaktan kurtulacaklar. Ancak geciken taksit ödemeleri için aylık yüzde 2,80 faiz istenecek.
HAYALİ PARA VE STOKLAR Kurumlar vergisi mükellefi işletmelerde;
- Kasada gözüken hayali paralar,
- Ortaklardan alacak olarak gözüken hayali alacaklar,yarın akşama kadar beyan edilip, aynı süre içinde % 3 vergisi ödendiğinde, söz konusu hayali paralar, defter kayıtlarında sıfırlanabilecek.
Stoklarda yer aldığı halde defter kayıtlarında gözükmeyen mal, demirbaş ve makinaları beyan etmeleri veya satıldığı halde stoklarda gözüken mallar için fatura düzenleyip çıkışını yapmaları için yarın akşama kadar süreleri var.
Levhayı değiştirdiniz mi?Değişen levhayı yani yeni vergi levhası olan “barkodlu vergi levhasını” almak isteyenler, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet vergi dairesi sisteminden yararlanarak işlemlerini yaptırabilirler.En iyisi siz muhasebecinize hatırlatın yeter. Devamını o bilir.
Yarın akşama kadar yeni levhayı almazsanız 170 lira özel usulsüzlük cezası kesilecek. Acele edin!...

Şükrü Kızılot-Hürriyet-29/6/2011

Evet müşterilerimizin yeni vergi levhalarını bu yeni durum açıklanır açıklanmaz hemen aldık ve dağıttık.Bu mesajı okuduğunda yeni vergi levhasını almamış olan var ise hemen bizi aramalı.

Yarın ödemelerin son günü, bugün ödenmesinde hiçbir sakınca (!) yok, hem siz yarın yapacağınız bir işi unutmamaya çalışmaktan kurtulmuş olursunuz hem de bankacınız yarın için biraz daha rahatlamış olur.Bugün ödemeseniz bile ödemeyi yapmayı düşündüğünüz bankanıza sorun bu vergi türünü alıyor mu, yoksa yarın ödeme yapacak banka aramak durumunda kalabilirsiniz.

Aslında bankalar bu ödemeleri takip etmeyi de teklif ediyorlar müşterilerine.Bunu da değerlendirmenizi tavsiye ederim.

İsmet Tekin-4251200

http://muhasebegunlugum.blogspot.com/

http://guncelmevzuat.blogspot.com/