29 Ekim 2008 Çarşamba

Duyuru 52-29/10/2008

Sayın Müşterimiz, 29/10/2008

Sosyal Güvenlik sistemizdeki köklü değişikliklerin uygulanmasında açıklık sağlanması zaman alacak.SSK nın kurulması ile başlayan uygulamalar arada değişikliklere uğradı, yıllar sonra Bağkur devreye girdi, ama geçen yaklaşık 50 yıl içinde bu kadar köklü ve hemen her uygulamayı değiştiren bir değişim olmamıştı.Değişim bu derece geniş olunca da ne yapılacağını anlamak ve uygulamak sadece biz mali müşavirler için değil ilgili kurumlar SSK ve Bağkur personeli açısından da zor oluyor zaman alıyor.

Biz bu duruma karşılık kurulduğumuz 1956 dan bu yana ilk kez “mesleki sorumluluk sigortası” satın aldık.Olası hatalarımızdan doğabilecek yaptırımlara karşı kendimizi koruma ihtiyacını ilk kez duyduk.Hata hiç yapmıyor değildik,bizim hatamızdan doğan ve müşterimize yönelen bu yaptırımları zaten biz karşılıyorduk ama bu kez bu riski bu poliçeyi satın alarak özel sigorta şirketine devrettik.

Evet bir süre alacak yeni uygulamalara uyum sağlamak,bu kapsamda sizi uyarmamız gereken konuları bu mesajlar yolu ile size iletiyoruz.

Bu kez de aşağıdaki 4 konuya dikkatinizi çekmek istiyoruz:

1-İşverenler işçilerine banka yada başka bir alanda kullanmak üzere beyan edilenden daha yüksek maaş belgesi veremezler.Biz zaten bu tür belgelere işveren olarak müşterimizin kaşe ve imzasına onay vermiyorduk,ama bu tür belge istendiğinde imzasız ve kaşesiz olarak size,siz de işçinize veriyordunuz.Artık bu mümkün değil çünkü yeni sistem bankalarıda ssk primi kaçağına karşı görevlendirdi.Bankalar bu bilgileri Sosyal Güvenlik Kurumuna aktaracaklar.Belgedeki imza ve kaşe tartışmalıda olsa bunun ispatı ile uğraşmak ve işçinizin sahte imza nedeniyle cezalandırılmasına seyirci kalmak sözkonusu olabileceğinden artık bu tür belge taleplerini kabul etmeyeceğiz.

2-İşçi çıkışları daha önce Çalışma Bakanlığı ve İşkur’a bildirilmekte idi, artık işçi işten çıktıktan sonraki 10 gün içinde SGK na bildirilecektir.Bu nedenle artık sadece ayda bir kez bize çıkan işçilerini bildirmeniz yeterli değildir,işçi işten çıktığında hemen bize bilgi vermelisinizki bizde bu yasal süre içinde gerekli bildirimleri yapabilelim.

3-Bağkur primi ödemekte olan işverenler 31/12/2008 e kadar ssk taban ve tavan ücretleri arasında gelir bildiriminde bulunarak hangi rakam üzerinden prim ödeyeceklerini bildirecekler. Bunu yapmayanların işlemleri son basamağına göre devam edecek,bildirim yaptığında değişecektir.Bu konuda önemli bir alt sınır daha var, bağkur primi yeni esasa göre 4b kapsamında prim ödeyen eğer yanında işçi çalıştırıyorsa çalıştırdığı işçilerden en yüksek ücretli olanın ücretinden daha düşük gelir bildiriminde bulunamaz.
Biz bu konuda sizi uyaracağız.

4-Eğer 4b yani bağkur primi erken ödenirse aylık %4 indirim uygulanacak.
Bu uygulama da en uzun erken ödeme süresi 360 gündür.Yani ocak ayında aralık ayı priminizi öderseniz aralıkta ödeyeceğiz primin %48 i ni ödemeyecek %52 sini ödeyeceksiniz.
Bizde yeni yeni hakim oluyoruz sisteme, ara ara size böyle duyurular yapacağız.

Saygılarımızla. A.İsmet Tekin