2 Şubat 2017 Perşembe


Güncel Konular 10                                             2/2/2017



Güncel konu çok,  hem de pek çok, hangi birini yazabilirim, unuttuğum atladığım da olacaktır ,

neyse başlayalım:  Yeni yıla hızla girdik, ilk ay geçti gitti bile,



1.        Yeni yıl için defterler tasdik edildi,

2.       Aralık ayı kdv ve aylık muhtasar beyannameleri verildi,

3.      Ocak ayında anonim şirketlerin karar defteri kapanış ve

4.      Damga vergisi defteri  aratasdikleri yapıldı,

5.      Şubat’ın 14. Gününe kadar 2016 nın son geçici vergi beyannameleri verilecek, bu beyan için tekrar faturalarınızı, gider belgelerinizi kontrol etmelisiniz, yılsonu stok bildirimi yapmayanlar bunu bildirmeli,tahsil edilemeyen alacaklarınızın yılsonu durumu hakkında avukatınızdan bilgi alınıp,  banka hesaplarınızdaki faiz ve bu faizler üzerinden ödenen stopajlar listelenip muhasebecinize verilmeli,

6.      SSK primlerinde bir ilk yaşadık ocak ayının son günlerinde.Hükümetin yeni yılın ilk 3 ayında ödenecek asgari ücretli işçilere ait primleri yılın son 3 ayda alacağız kararı uygulandı, ancak aralık ayına ait tahakkuk eden primin ne kadarı ertelenecek ne kadarı ödenecek son iki günde ödeme işlemi sırasında görülebildi, bu nedenle işlemler karıştı,

7.      2016 8.ayda çıkan af kanunundan faydalanmak isteyen  ama  ödemelerini yapamayanlara ek kolaylık sağlanırken bu kanunla ilgili tüm taksitli ödemeler de 4 ay ertelendi, ancak bu kararın yasa maddesi de tebliğ metni de o kadar kötü bir dille yazıldı ki,erteleme kapsamından tam emin olamadık son güne kadar, songün kesinlik kazandı.Bu ertelemeden faydalananlar bundan sonra  ilk kez mayıs ayının sonunda 2 ayda bir taksit ödemeye başlayacaklar , faydalanamayıp ocak ayı taksitini ocak ayında ödeyenler ise bundan sonra ilk kez temmuz ayı sonunda 2 ayda bir taksit ödemeye başlayacaklar.

8.      Döviz aldı başını gitti, zaten yukarıdaki ertelemeler bu yüzden çıktı, yılın son günlerinde döviz böyle tırmanınca tabi yılsonu döviz hesapları değerlemesi daha da önem kazandı, banka hesaplarınızdaki döviz tutarlarını, hatta özellikle döviz hesaplarınızın dökümünü muhasebecinize vermelisiniz, işinizle ilgili döviz bazlı tüm işlemler hakkında da bilgisi olmalı muhasebecinizin.

9.      Ocak ayı ile de 2017 için tam tasdik sözleşmesi yapma dönemi başladı.

10.   İstendiğinde çıkılabilen (!) “zorunlu bireysel emeklilik” 2017 ocakta başladı, ilk olarak 1000 ve daha fazla işçi çalıştıranlar kapsama dahil oldı, 1 nisan da 250 ve daha fazla işçi çalıştıran firmalar kapsama girecek, 1 temmuz da 100 ve daha fazla, 1 ocak 2018 de 50 ve daha fazla, 1 temmuz 2018 de 10 ve daha fazla ,1 ocak 2019 da da 5 ve daha fazla işçi çalıştıranlar kapsama girecek, 5 den az işçi çalıştıranlar uygulama dışındalar.

11.    Mart ayında gelir vergisi, nisan ayında da kurumlar vergisi beyannameleri verilecek, mart ayına girmeden 2016 yılında gerçek kişilerin elde ettiği kira gelirleri toparlanıp beyannameye eklenmek üzere hazır olmalı.

12.    2016 yılı tam tasdik raporları haziran ayı sonuna kadar hazır edilip vergi dairesine verilecek, bu raporlarla ilgili olarak ek bilgiler istenecek tam tasdik sözleşmesi olanlardan.

13.   İşyerinizde çalışan kadın personelin evinde çocuğuna bakan annesi yada kayınvalidesine verilmek üzere işçinizin net maaşı ile birlikte ek ödeme yapacaksınız yakında, konuşuldu ama daha uygulama başlamadı.

14.   Motorlu taşıtlar vergisi ilk taksidi, ilan reklam (tabela) vergisi  ocak ayında yattı, yatmadı ise çok düşük bir gecikme zammı ile hemen yatırılabilir.

15.   SMMM ve YMM 2017 tarifeleri maliye bakanlığı tarafından yayınlandı. Bunlara göre hazırlanmış bu yıl uygulanacak aylık ödemeler ile ilgili tablolar size ulaştıktan sonra mutabakatla uygulanmaya başlanacak.



Saygılarımızla.

Ali İsmet Tekin

232 4251200-532 4231400