13 Eylül 2007 Perşembe

Duyuru 41-13/9/2007

Sayın Müşterimiz, 2007/Eylül

Seçim geldi geçti,Cumhurbaşkanı da seçildi.Artık seçim öncesi iktidarda iken tam rahat çalışma konusundaki şikayetler yok,yapmaya karar verip planlanan işlemleri yapacaklarına da şüphe yok.

Vergi gelirlerini artırmak isteyen Maliye, yeni dönemde kayıt dışıyla mücadele için yeni yol haritası belirliyor. Bu amaçla bir araya gelen vergi dairesi başkanlarının hazırladığı öneri paketi, denetim için farklı teklifler içeriyor
Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu başkanlığında Trabzon'da bir araya gelen 29 ilin vergi dairesi başkanlarının teklifleri önceki gün masaya yatırıldı. Başkanlar, Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi ve KDV indirimlerinin ardından kayıt dışı çalışmakta ısrar eden işletmelerin mercek altına alınması gerektiği görüşünde birleşti.
Öneriler içinde mükelleflerin sert tepkisine sebep olacak düzenlemeler yer alıyor. Bunların arasında vergi cezalarının artırılması, hapis cezası uygulanması, denetimin sıklaştırılması, kredi kartı ile yapılan alışverişin teşvik edilmesi, alışverişte fişini alanlara 'puan' verilmesi gibi çarpıcı teklifler bulunuyor. Önümüzdeki günlerde toplantıdan çıkan fikirler doğrultusunda hazırlanacak strateji kamuoyuna açıklanacak. Osman Arıoğlu'nun mükelleflere yönelik "Gereken vergi indirimleri yapıldı. Artık kayıt dışı çalışmak için hiçbir bahaneniz yok. Vergisini ödemeyen topu atar." açıklamaları yeni dönemin stratejisi hakkında ipuçları veriyor.İleride radar var diyor Arıoğlu,biz sizlerin bu radara yakalanmamanız için yolun neresinde hangi şartlara uyacağınızı izliyor/uyarıyor ve o şartları bozmadan hedefe olabilecek en yüksek hızla ulaşmanızı sağlamaya çalışıyoruz.
Vergi dairesi başkanları Trabzon toplantısında denetime çıkan personelin güvenliğinin yeterince sağlanmadığına yönelik şikâyetlerde bulundu. Özellikle İstanbul'da denetim yapan personelin mükellefler tarafından şiddete maruz kaldığı belirtildi. Bu amaçla güvenlik tedbirlerinin artırılması istendi. Başkanlar, dayak yiyen personeli tekrar denetime çıkarmakta zorlandıklarını dile getirdi. Öte yandan kayıt dışı çalışmakta ısrar eden mükelleflere yönelik cezalandırmanın sadece parayla sınırlı kalmaması görüşü ağırlık kazandı. Kayıt dışı çalışan işletmenin sahibine 10 günlük sembolik bir hapis cezası verilmesinin caydırıcı etki yapacağı teklif edildi. Ayrıca işyeri kapatma cezası ile vergi cezasının 2-3 kat artırılması önerildi. Vergi dairesi başkanları kredi kartıyla alışverişlerin kayıt dışı ile mücadeleye büyük katkı sağladığı görüşünde. Kartlı alışverişin teşvik edilmesi istenen toplantıda şu görüşler dile getirildi: "POS cihazları yazar kasaya entegre hale getirilmeli, belli miktarı aşan alışverişlerin kredi kartı ile yapılması zorunlu olmalı, kredi kartı ile yapılan alışverişlerde yüzde 1-2 gibi Maliye tarafından bonus teşvikleri verilmeli." Toplantıda otel ve lokanta, kuyumcu, market ve kasap gibi işletmelere kamera yerleştirilerek alışveriş yapanların sayısının tespit edilmesi önerisi de yapıldı. Bu sayede yanlış beyanda bulunulmasının önüne geçilebileceği ifade edildi. Dolmuşlarda da kumbara uygulamasına veya otobüslerde olduğu gibi bilet kesilmesine geçilmesi önerisinde bulunuldu. Toplantıda dile getirilen diğer önerilerden bazıları da şöyle: "Elektrik sarfiyatı,vergi matrahıyla karşılaştırılsın.Tüm hayvanlar kayıt altına alınsın.Apartman makbuzları belge haline getirilsin.Sosyal güvenlik primleri makul seviyeye çekilsin.Mükellefler işe başlarken ve sonlandırırken mal bildiriminde bulunsunlar.Gayrimenkul ve tapu harçları daha düşük tutulsun. Denetimlerde güvenlik birimleri bulundurulsun. Kayıt dışı çalışan işletmeler afişe edilsin."