27 Şubat 2008 Çarşamba

Duyuru 48- 27/02/2008

Sayın Müşterimiz, 2008/Şubat


Birkaç gün sonra mart ayına gireceğiz.
Bir kış daha geçmiş olacak.Geçen yıldan boş barajlar dolmadan kış bitti diye yaza endişe ile bakacağız, ilkbaharda yağar diye umut edeceğiz.

Neyse konumuz bu değil tabi,
Mart ayı gerçek kişilerin (gerçek olmayan kişiler anonim şirketler, limited şirketler ve kooperatiflerdir) bir önceki yıl elde ettikleri gelirlerini beyan ettikleri aydır.

Defter tutan gerçek kişiler defterlerinde hesaplanan gelirlerine diğer gelirlerini eklerler (kira,ücret,kar payı faiz,zirai gelir gibi) ve beyan ederler.Bu mükellefler aslında işyerlerinden elde ettikleri gelir için yıl içinde verilen geçici vergi beyannameleri ile %15 oranında gelir vergisini peşin peşin ödediler,geçici vergi adı altında ödendi bu %15 oranındaki vergi.Eğer beyan edilecek gelir 7000 YTL ye kadar ise başka vergi ödenmeyecek,daha üstü için ek gelir tahakkuk edecek.

Defter tutmayanlar,eğer bu ek gelirlerden geçen yıl elde ettikleri var ve beyan sınırlarını aşıyor ise bu gelirleri,bu ay beyan ederler.

Eskiden var olan aile reisi beyanı yok artık,her vatandaş eğer varsa beyan etmesi gereken bir gelir, kendisi beyan ediyor.

Bilgisayar her geçen süre ile daha çok işe yarar hale geliyor,karşılaştırmalar yapılabiliyor,
artık eskiden söylenebilen,nereden bulacaklar/boşver demek zor.Çok kolaylıkla bulunabiliyor. Bu yüzden mutlaka var ise bu geliriniz,aile fertlerinizden birinin geliri,ya da yakınlarınızın bu tür gelirleri ve tereddütte iseniz beyanname vermek gereklimi değilmi diye,hemen vakit geçirmeden bize bilgi verin ki size yanıt verebilelim.Hemen diyoruz çünkü,25 mart beyanın son günüdür,
bu diğer gelirlerin istisna-muafiyet ve beyan sınırları yıllardır üzerinde oynana oynana o derece karışmıştır ki,bize de zaman tanımanız gerekir,doğru yanıtı vermek için çalışmamız gerekir.

Eğer beyan ediliyor ise bu ay geliriniz tahakkuk eden vergi, bu ayın ve temmuz ayının sonuna kadar 2 taksitte ödenebilir,tabi 2 ye bölmeye değmeyecek olanlar mart ayında tamamen ödenip bu konu unutulabilir.

Mart ayı ve gelir vergisi beyanı ilk konumuz idi,
Bugün yayınlanan 2008 yılının kısmi af kanunu var birde gündemimizde,
Sizin beyan edip de ödeyemediğiniz değil,
Vergi idaresinin size vergi ve ceza ihbarnamesi göndererek vergicilik diline göre,
ikmalen ,resen yada idarece tarh ettiği ve ödenmemiş olan verginiz var ise bunu mart ayı sonuna kadar uzlaşma isteyerek, uzlaşma sonrası kesinleşen tutarı aylık binde 2 faizle 18 taksit ile ödeyebileceksiniz.
Kısaca budur bu af dedikleri.Sorusu olan bize iletirse kapsama giriyor mu,girmiyor mu bakarız.
Evet başvuru için son gün 31 mart.

Saygılarımızla.

Ali İsmet Tekin