22 Ağustos 2016 Pazartesi

6736 Sayılı Yasa, 2016 yılı AF Kanunu’na Özel Duyuru


Bu ülkede 5 yılda bir buna benzer yasalar  çıkarıldı, bunların bazıları geniş, bazıları dar kapsamlı oldu ,  ancak bu defaki “çok” geniş kapsamlı, özellikle mali tablolardaki gerçek durumu yansıtmayan kasa, ortaklardan alacaklar, ortaklara borçlar,stok,demirbaş  hesaplarına “benzer hesaplar “  şeklinde bir kavram eklenmesi  daha önce hiç görülmemiş bir uygulama.
Ben bunun önümüzdeki 2017 yada 2018 de uygulama alanı genişletilecek olan “bağımsız denetim”e hazırlık için son bir şans olduğunu düşünüyorum. Firmaların kayıtları bugüne kadar maliyeciler tarafından sadece “mali” yönden incelendi, artık “ticari” yönden de incelenecek, hatta büyük firmalar , borsada işlem gören firmalar bu yönden de denetleniyorlar sürekli. Bağımsız denetim yaygınlaşacak, hiçbir banka hiçbir vadeli ilişki içine girmeyen bir firma olabilir mi artık bu çağda? Olamaz, işte bankalar sizlerden bağımsız denetim raporunuzu soracaklar.Bu raporun sonunda olumlu görüş varsa banka sizinle gönül rahatlığı ile ilişki kuracak. Yoksa iş zor hatta imkansız olacak. Olumlu rapor içinde bağımsız denetçinin firmanın gerçek durumu ile kayıtlar arasında tam bir uyum olduğunu tespit etmesi  gerekecek.Bu yüzden ciddi bir vergi yükü çıkmadan bu tablolardaki gerçek dışı değerlerin düzeltilmesini hedefliyor  hükümet. Bu af yasasının mali tabloları düzeltme bölümü hakkında yazacaklarımdı.
Matrah arttırımına geldiğimizde de geniş kapsamlı , düşük oranlı bir ek ödeme ile geriye doğru 5 yılı denetim kapsamından çıkarmak mümkün. Hatta yıl sonunda zamanaşımına girecek olan 2011’i saymamanız halinde 4 yıl.4 yıl için matrah arttırımı yapıp (2012-2013-2014-2015) , 2016 ve takip eden yıllarda tam tasdik yaptıranlar için artık mali denetim olasılığı yok denecek orana inecek.Şirketler, şahıslar, gelir, kurumlar ile kdv ve muhtasar açısından ayrı ayrı matrah arttırımı yapabileceğiz.
Bunların dışında yurtdışında varlığı olanların bunları yurda getirmesi ve devlet kurumlarına, belediyelere, meslek odalarına , özel idareye olan borçların ödenmesine de önemli kolaylıklar getiriyor bu kanun,  bu tür borçlarınız varsa alacaklı olan tarafa gidip işlem yaptırılarak ister peşin isterseniz 36 ay boyunca 2 ayda bir ödenecek 18 takside kadar taksitle ödeyebileceksiniz.Bu borç ve yurtdışından varlık getirme konusu  mükellefin kendisinin halledeceği bir işlem, yinede yardıma gerek olursa yardımcı olmaya çalışırız tabi,
Ama mali tablo düzeltme ve matrah arttırımı konusunda ciddi bir çalışma yapmaya başladık bile.
Başvuru süresi 31 ekim akşamına kadar, ama tabi sona kalmamak da gerekir.
Vergilerde ilk taksit 30 kasım, sgk’ya olan  borçlarda ise 31 aralık’a kadar ödenecek.
Mali tabloları düzeltme de hesaplanacak %3 verginin taksidi yok, 31 ekim hem işlem yapmanın hem de ödemenin son günü.
Şimdiden yapılması gerekenler;
Bizim açımızdan :  son 5 yılın matrahları ve mali tabloları alıp incelemeye başlamak,
Sizin açınızdan: : 31/12/2015 tarihindeki gerçek stok tutarınızı ve listenizi,, ruhsatı firmanız adına olan taşıt yada taşıma araçlarının listesini, değeri 10 bin TL nin üzerindeki demirbaşlarınızın listesini hazırlayıp bize iletmek.Tam tasdik sözleşmemiz olanlarla böyle bir çalışma zaten başlatılmıştı.
Bağımsız denetime tabi olduğunuzda bu denetim ve raporlama işleminizi yapabileceğimizi  tekrar hatırlatalım.
Bu mesaj yazıldığı süreçte yasa resmi gazetede yayınlanmış ancak ilgili tebliğ daha yayınlanmamış durumda, tebliğin taslağı elimizde.Buna göre çalışma yaparak sizlere matrah arttırımı ve mali tabloları düzeltme maliyetini  hesaplayıp ileteceğiz.
Bu bir nevi detoks, arınma, (Detoks, vücudumuza çeşitli yollarla giren ve atık madde olarak dışarı atılmayı bekleyen zararlı toksinlerden kurtulmaktır, diye tanımlıyor vikipedia.) ve biz bunu kolaylaştırmak için elimizden geleni yapacağız.
Bu tür bir arınma fırsatını kullanırken tekrar uyarıyorum, limited şirketlerin anonim şirkete dönüşmesi de çok önemli, ve zaten bunu fark eden pek çok limited şirket anonim şirkete dönüştü, biz de çok sayıda dönüşüm yaptık. Saygılarımızla.