4 Mayıs 2007 Cuma

Duyuru 24 Mayıs/2006-1

Sayın Müşterimiz, Mayıs-2006
Mesajlarıma alışkın olanlar merak etmiş olabilir,aslında pek çoğunuzda bilgi almış neden aranın bu kadar uzadığını tahmin etmekte olmalı.Ben SMMM (Serbest muhasebeci mali müşavir) im,YMM (Yeminli mali müşavir) olmak için sınavlara hazırlandım,sınava girdim,bu güne kadar da sonucu belli olsun diye bekledim ama halen belli olmadı.Sonuç olumsuz olsa da 3 sınav hakkım daha var, sanırım alacağım bu ruhsatı.Ne değişecek,devlet denetime yetişemiyor, denetleyemediği işlemlere kuşku ile bakıyor,bu kuşku da işleri, işlemleri yavaşlatıyor.Bunun çözümü denetimi böyle YMM lere devretmek.Yani maliye onaylı belgeleriniz,vergi iadesi işlemleri gibi mutlak inceleme gerektiren işleri devlet adına YMM ler belirli bir tarife üzerinden karşılığını alarak yapıyorlar.
Bu arada görüşmeyeli pek çok beyanname bildirge verdik maliyeye/sigortaya.Yani ders/sınav vardı ama işimizi de zamanında yerine getirdik.Yine bu süre içinde önemli değişiklikler/ yeniliklerde oldu mevzuatta.Örneğin gelir vergisi tarifesi değişti,yatırım indirimi uygulaması kalktı, ssk/bağkur borçlarına kolay ödeme uygulaması çıktı.Kurumlar vergisi oranı %20 ye düşürülecek dendi ama düşürülmedi.(halen). SSK-Bağkur-Emekli Sandığını birleştiren Sosyal Güvenlik Yasası meclisten geçti ve tabi ki Cumhurbaşkanımızdan geri döndü,şimdi bir kez daha imzaya gidecek.Bu çok radikal bir yasa.İmzalanıp yayınladıktan sonra uygulamaya geçişte gerekeni yapacak ve sizlere de bilgi vereceğiz tabi.
Bir yeni durum bu yıl için ise şimdilik pek daha yansımaları olmayan ama kesin uygulanmaya başladığında hem sizi hem de bizi zorlayacak olan Basel II kriterlerine göre UFRS (Uluslar arası finansal raporlama standartları) ile uyumlu mali tablolar şartı.Bu şart maliye-vergi açısından aranacak bir şart değil,aslında daha önemli bir alandan aranacak bir şart: Bankalar mali tablolarınızı bu şartlara uygun görmedikleri takdirde kredi-teminat mektubu veremeyecekler.Biz bugüne kadar müşterilerimizin mal alış,hasılat,giderlerine odaklanmakta iken,artık firmanın gerçek durumunu,kasa,aldığı/verdiği çekler,cari hesapları daha detay işlemlerine ilgi göstermek durumunda kalacağız.Bu ise halen kendi içinde bir muhasebe birimi oluşturmamış olanların bu eksikliklerini gidermeleri için önemli zorlayıcı bir etken olacaktır. Şimdilik bu kadar bu konuya değinmiş olayım.Bankalardan bu konuda mırıldanmalar duymaya başladığınızda yadırgamayın.
SSK-Bağkur ödeme kolaylığı için başvurunun son günü 31/5/2006 çarşamba günü.Özellikle Bağkur sigortalının kendisinin başvurmasını istiyor.Oraya gidip gelenlerden şöyle yakınmalar duyuyoruz;“Bu ne biçim kolaylık,ödenecek tutarda çok az indirim var.” Evet ödeme kolaylığı taksitlendirme de tanınan uzun vade şeklinde.Ödenecek tutarda pek önemli bir indirim yok. Ama şöyle düşünmek gerekir ödenen ne? Bu ödeme bir vergi,bir borç ödemesi değil,alacaklı taraf indirim yapsın. Ödenen, ödeyenin geleceğinin sigortalanmasının bedeli.Ödenen tutar sağlık giderleri ve emekli aylığı şeklinde geri alınacak.O nedenle ödenecek toplam tutarda dikkate değer bir indirim yok ama uzun vadeye yayılarak kolaylaştırılıyor ödeme.Dikkat edilmesi gereken önemli bir noktada bu borcun taksitlerinin yanı sıra yeni tahakkuk eden primlerin de aksatılmadan ödenmesi gerektiğidir.Eğer yeni tahakkuk ödenmez ise taksitlendirme işlemi iptal edilecektir.
Önümüzdeki hafta ilk 3 aya ait gelirinizi hesaplayıp geçici vergi beyannamelerinizi vermiş olacağız. Eğer bu 3 ay içinde gelir elde edildi ise tahakkuk edecek olan geçici vergi 17 mayıs akşamına kadar ödenecek.26 mayısta kdv ve aylık muhtasarlar,31 mayısta ise SSK,Bağkur primleri ile Emlak Vergisi,Çevre Temizlik Vergisi ve oda aidatlarının 1.taksitleri yatacak.Ay sonuna kadar yeni vergi levhanız size teslim edilmiş ve duvarınıza asılmış olmalı.Gelmedi ise aksaklık vardır, hemen bizi aramalısınız.

İsmet Tekin

Hiç yorum yok: