13 Aralık 2012 Perşembe

Defterler hakkında.

2013 için çeşit çeşit defter tasdik ettirilecek –Şükrü Kızılot
BİR tanesini atladığınızda, canınız yanabilir.Nedenine gelince, defter tasdik, defter tutma ve ibraz konularında, bazıları için “para”, bazıları için de “hapis cezaları” var. Yayınlanması gereken tebliğ de gecikince, hangi defterlerin hangi kanuna göre tasdikinin zorunlu olduğu ya da olmadığı, açılış ve kapanış tasdikleri vs. derken kafalar iyice karıştı.
YENİ TTK’YA GÖRE TASDİK
1- Yevmiye defteri (Açılış + Kapanış T.)
2- Defteri kebir (Açılış T.),
3- Envanter defteri (Açılış T.),
4- Pay Defteri (Açılış T.),
5- Yönetim K. Karar defteri “AŞ’ler için”  (Açılış + Kapanış T.),
6- Müdürler kurulu karar defteri  “limited şirketler için” (Açılış T.),
7- Genel Kurul Toplantı ve Müzakere defteri (Açılış T.).
Yeni TTK’nın ilk şeklinde yer alan “internet sitesi defteri” kaldırıldı.
“Pay defteri” ve “Genel kurul toplantı ve müzakere defteri”, yeterli yaprağı bulunması koşuluyla, tekrar açılış tasdiki gerekmeden kullanılabilecek.
VERGİ USUL KANUNU’NA GÖRE TASDİK
1. Gelir Vergisi Mükellefleri:
a) İkinci sınıf tüccarlar: İşletme hesabı defteri.
(İşletme defterinin, 6102 sayılı Yeni TTK’da yer almaması, bunların 2013 yılında bilanço esasında defter tutacakları anlamına gelmez. Aksine bir düzenleme olmadığı sürece, ikinci sınıf tüccarlar, 2013 yılı için de işletme hesabı defteri tasdik ettirip tutacaklar).
b) Birinci sınıf tüccarlar: Yevmiye defteri ve envanter defteri.Defterikebirin, Vergi Usul Kanunu’na göre, tutulması zorunlu olmasına rağmen (Md.182/2),  tasdiki zorunlu değil (Md.220). Ancak Yeni TTK’ya göre tasdiki zorunlu olduğu için tasdik ettirilmesinde yarar var.
Ayrıca, hem Yeni TTK hem de Vergi Usul Kanunu’nda tasdiki zorunlu kılınan aynı defterin, her iki yasa açısından ayrı ayrı alınıp tasdik ettirilmesi gerekmiyor.
c) Serbest Meslek Erbabı: Serbest meslek kazanç defteri.Yukarıda üç başlık altında (a, b ve c olarak) toplanan Gelir Vergisi mükellefleri, Yeni TTK’ya göre, başka bir defter tutmayacak ve tasdik ettirmeyecekler. Önceki yıllardaki tasdik ve defter tutma hükümleri aynen devam ediyor.
2. Kurumlar Vergisi Mükellefleri:Yevmiye defteri ve envanter defteri tasdik ettirecekler.(Defterikebir VUK’a göre değil, TTK’ya göre tasdiki zorunlu defter)
Elektronik ortamda tutulan defterlerin ise, tasdiki zorunu değil.

TASDİK ZAMANI-Öteden beri işe devam etmekte olan mükellefler, 2013 yılında tutacakları defterleri, içinde bulunduğumuz Aralık ayının sonuna kadar tasdik ettirmek zorundalar (VUK. Md.221).
Kapanış tasdiki, Yeni TTK’nın değişmeden önceki şeklinde, “tüm defterler için” zorunluydu. Herhangi birini yaptırmayana, 73 bin liraya kadar “adli para cezası” ödenmezse 730 güne kadar “hapis cezası” uygulanacaktı. Yapılan değişiklikle; hapis cezası kaldırıldı. Sadece 4 bin lira “idari para cezası” uygulanacak.Kapanış tasdiki ise “sadece iki defter için” zorunlu. Yevmiye defteri ve yönetim kurulu karar defterinin, 31 Mart 2013 tarihine kadar yaptırılması gerekiyor. Elektronik ortamda tutulan defterlerde, kapanış tasdiki aranmıyor.Yeni TTK’nın 64/3. maddesi uyarınca; defter tutma, kayıt zamanı ve defter tasdiklerine ilişkin, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın hazırlayacağı tebliğin bir an önce yayınlanmasında yarar var...

-------------------------------------------------
Kızılot böyle anlatıyor durumu bugün Hürriyet Gazetesinde, bilmenizi istedik, hata yapmadan eksikli kalmadan 50 yıldan fazladır sürdürdüğümüz işimize aynen devam ediyoruz.
Önümüzdeki haftanın ilk günlerinde kırtasiyeden gelecek olan defterlerin ilk sayfalarını hazırlayacak ve notere tasdik işlemini de tamamlayıp kdv, yıllık kar/zarar kontrolu, sgk bildirimleri,ba/bs vs vs lere devam edeceğiz.
Bu yıl bu işlemin bedeli yüksek ve noterlerde eskisi gibi sonra hesaplaşırız demiyorlar, tasdik yapıldığında toplam bedelin hemen ödenmesini istiyorlar.Dolayısı ile tasdik gününe kadar bize ödeme yapanların işlemi tamamlanacak diğerlerini bekleteceğiz, tabi bu kadar yoğun olduğumuz bir dönemde tekrar tekrar aynı işe dönüp zaman ayırmakta zorlanacağımızdan özellikle ayın son günlerine kalanlara bu işlemi ocak ayına erteleyelim II.derece usulsüzlük cezasını kabullenim önerisinde bulunmamız gerekecek. Bu ceza uygulaması Vergi Usulünde var,yeni Ticaret Kanununda böyle izleyen ay tasdik yapılmasında indirimli ceza uygulaması yok.
Halen ödeme yapmamış olanların bize yardımcı olmaları bekliyoruz.

Hiç yorum yok: