20 Eylül 2010 Pazartesi

Duyuru-74-20/9/2010

Bazı harcama veya indirim kalemleri sadece yıllık beyanname ile beyan edilen toplam gelirden indirilebilir.İndirim konusu yapılabilecek olan harcama veya indirimler şunlardır.

1. Özel Sigorta Primi İndirimi: Beyan edilen gelirin %10'unu (bireysel emeklilik sistemi dışındaki şahıs sigorta primleri için, beyan edilen gelirin %5'ini) ve asgari ücretin yıllık tutarını (2010 için 8.937 TL) aşmamak şartıyla mükellefin şahsına,eşine ve küçük çocuklarına ait hayat,ölüm,kaza,hastalık, sakatlık, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primleriyle bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları, yıllık Gelir Vergisi beyannamesiyle bildirilen gelirlerden indirilebilir.Bu indirimin yapılabilmesi için sigortanın veya emeklilik sözleşmesinin Türkiye'de mevcut ve merkezi Türkiye'de bulunan bir sigorta veya emeklilik şirketiyle imzalanmış olması, prim ve katkı paylarının gelirin elde edilmiş olduğu yılda ödenmiş olması,ücret geliri elde edenlerin ücretlerinin safi tutarının hesaplanması sırasında, ayrıca indirilmemiş olması gerekmektedir.Bu şartlar varsa eşlerin veya çocukların ayrı beyanname vermeleri halinde,bunlara ait katkı payları ve primleri kendi gelirlerinden indirilir.

2. Bağış ve Yardımlar: Gelir Vergisi Kanunu'nun 89.md de indirimi kabul edilen bağış ve yardımlar şunlardır:

a. Genel ve özel bütçeli kamu idareleri, il özel idareleri, belediyeler, köylerle kamu yararına çalışan dernekler ve bakanlar kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara yıllık toplamı beyan edilecek gelirin %5'ini (kalkınmada öncelikli yöreler için %10'unu) aşmamak üzere, makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımlar.

b. Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanan okul, sağlık tesisi ve 100yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde 50yatak) kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi inşası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlarla mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdi ve ayni bağış ve yardımların tamamı.

c. Fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara bağışlanan gıda maddelerinin maliyet bedelinin tamamı.(Deniz Feneri Derneği-Orada Kimse Yokmu Derneği gibi)

d. Genel ve özel bütçeli kamu idareleri, il özel idareleri, belediyeler, köyler, kamu yararına çalışan dernekler, bakanlar kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve bilimsel araştırma faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan bazı kültürel faaliyetlere ya da Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca desteklenen veya desteklenmesi uygun görülen konulardaki faaliyetler için yapılan çeşitli bağışlar.

e.Sportif amaçlı sponsorluk harcamalarının; amatör spor dalları için tamamı, profesyonel spor dalları için %50'si.

f. Mükelleflerin, işletmeleri bünyesinde gerçekleştirdikleri araştırma ve geliştirme harcamaları tutarının %40'ı.

3. Özürlü İndirimi: Mesleki faaliyet icra eden veya basit usulde vergilendirilen özürlülerin Gelir Vergisi matrahına GVK'nin 31.md de ki esaslara göre hesaplanan yıllık özürlü indirimi uygulanır.Bu indirim, bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişi bulunan serbest meslek erbabı ve ücret geliri elde edenler için de uygulanmaktadır.Bu uygulamada çalışma gücünün %80'ini kaybetmiş bulunanlar 1., %60'ını kaybetmiş bulunanlar 2.,% 40'ını kaybetmiş bulunanlar ise 3. derece özürlü kabul edilmekte ve farklı tutarlarda indirim uygulanmaktadır.İndirim, beyan edilecek serbest meslek kazancı ve basit usulde vergilendirilen kazanç tutarı ile sınırlıdır. Kazancın yetersiz kalması halinde bakiye tutar sonraki yıla devredilemez.

4. Eğitim Ve Sağlık Harcamaları: Mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan bu tür harcamaları yıllık beyannamede beyan edilen gelirlerden indirim konusu yapılabilir. Bu indirimin yapılabilmesi için, eğitim sağlık harcamalarının Türkiye'de yapılması ve harcamaların Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefi olanlardan alınacak belgelerle tevsik edilmesi gerekir.Yapılacak indirim tutarı, beyan edilen gelirin %10'u ile sınırlandırılmıştır. Bu indirimlerden yararlanabilmek için yıl içinde bu harcamalara ilişkin olarak alınan belgelerin saklanması gerekmektedir.

Bumin Doğrusöz'ün Referans'ta yayınlanan yazısından özettir.

1 yorum:

Özkan D. dedi ki...

üstat merhabalar,
tesadüfen bu ve diğer sitenizi gördüm, müşterilerinize verdiğiniz bu hizmet takdire şayan, umarım kıymetiniz biliniyordur. Müşterisine hizmet etmeyi amaç edinmiş ve ilkeli mali müşavirler tanımak beni mutlu ediyor,
Saygılarımla,

Özkan DÜZGÜN, SMMM, Denetçi
Ankara,
http://finanskariyer.blogspot.com