17 Aralık 2008 Çarşamba

Duyuru 55-17/12/2008

Sayın Müşterimiz, 17/12/2008

9 günlük ülkemize özgü bir tatili daha bitirdik,önceden hazırlık yapmamıza rağmen bu 9 gün içindeki 12 aralık Cuma ve 13 aralık Cumartesi 2009 yılında kullanılacak resmi defterlerin tasdiki işimizi tamamlayamadık.Nedeni 9 gün tatile noterimizinde saygı göstermesi idi.Cuma bir nöbetçisi vardı,cumartesi ise kapalı idi.

Bu hafta sonu,kendilerine bildirilen ödemelerini yapan müşterilerimizin defterlerini onaylatacak ve yerlerine kaldıracağız.Ödeme yapmamış olanları da, ödeme yaptıklarında tek tek notere gönderip onaylatacağız,bu ay tasdik edilemeyen ocak ayında tasdik edilenlere,tespit edildiğinde usulsüzlük cezası uygulanıyor.Ödeme tutarı konusunda sorusu olan müşterimize masraf listesi gönderiyor,birlikte kontrolu böylece sağladıktan sonra,varsa bir hata düzeltme yapıyoruz.

Biz bu yıla kadar defterlere kapanış tasdiki yaptırmıyorduk.
Nedeni bu kapanış tasdikinin vergi kanunları açısından zorunlu olmaması,
ticaret kanununda bu konuda zorunluluk olması idi.Ticaret kanunundaki zorunlulukta sadece ticari davalarda gündeme geliyordu.Yakından izlediğim son 30-40 yıllık geçmişimizde bu konuda bu yıl hariç hiçbir sorun yaşamadık.
Bizim bildiğimiz kapanış tasdiki olmayan defterin, kapanış tasdikli deftere karşı ticari davalarda delil olarak kabul edilme açısından dezavantajlı olacağı idi.
Yani bir ticari dava açılmış olacak,bu davada hakim bilirkişi tayin edecek,bilirkişi defterlere bakıp rapor yazacak,taraflardan birinin defterleri kapanış tasdikli diğerininki değil ise,kapanış tasdiki olanın defterleri delil kabul ediyor diğerinin defterlerine bakmıyordu. Eğer iki tarafın defterleride kapanış tasdiksiz ise bunların ikisinide delil kabul etmek durumda idi.Genellikle kapanış tasdiki yapılmamakta olduğuna göre de sorun yok,kapanış tasdiki yaptırmamak önemli bir eksiklik sayılmaz idi.Ancak son yıllarda durum farklılaşmış,bu yıl bir müşterimizin davasında bunu gördük,öğrendik;
Yargı artık kapanış tasdiksiz defteri delil kabul etmiyor,bakmıyor, incelemiyor.Bu,içinde bulunduğumuz dönem için önemli bir yeni durum.
Ayrıca şunu da izliyoruz,
Dalga dalga gelen,gittikçe şiddetlenmekte olan küresel ekonomik kriz,bir iddiaya göre teğet yada değerek geçti dense de, önümüzdeki dönemde parayı elde tutma, ödemeyi geciktirme hatta mümkünse ödememe eğilimlerini arttıracak,ticari ilişkilerde birbirinin ümmüğünü sıkma eğilimi artacak.
Bu nedenle bu yıldan itibaran kapanış tasdiklerinizi de yaptıracağız.
Her biten yılı izleyen yılın ilk ayının sonuna kadar bu tasdiğin yapılması gerekiyor. Yani ocak ayında yapılacak kapanış tasdiği, aralık ayının kayıtları tamamlanıp defterlerinizde kapanış kayıtları yapıldıktan sonra.
Bunun 2008 yılı tarifesi 80 YTL civarında,2009 da 100 YTL ye yaklaşacak diye tahmin ediliyor.Ayrıca bir masrafıda yok.

Saygılarımızla.
A.İsmet Tekin

Hiç yorum yok: