24 Mayıs 2018 Perşembe


Güncel Konular;                                                                                  2018/5



Yine önemli değişiklik ve gelişmeler var,

Mayıs ayını bitiriyoruz,

·         Bu ay 2018 emlak vergilerinin 1.taksitleri (ikincisi kasımda) ödenir,

·         Vergi levhaları sistemden alınır, adı levhadır ama artık levha değildir, çekmece de durur, bir maliyeci kapınızı çalar da göster vergi levhanı derse gösterilir, nostaljik belgedir!

·         Bu ay varsa ödemekte olduğunuz veraset ve intikal vergisi taksidi ödenir, (bu vergi tahakkuk ettikten sonra 3 yılda 6 takside bölünerek mayıs ve  kasım aylarında ödenir)

·         Yatırım teşvik belgesi alıp yatırım yapanlar bu ay yatırım indirimi stopajını öderler.

·         Mayıs ayında yeni uygulama devreye girdi: yatırım teşvik belgesi olmadan da imalat sanayinde yeni makine alımında kdv ödenmiyor.(Bakanlar Kurulu’nun belirlediği makine listesindeki makinelerle sınırlıdır.)



Gelecek ay Haziran; Haziran da :

·         2017 defterlerinizin artık son kayıtları yapılmıştır noterde kapanış tasdiki yaptırılır,

·         Bu yılın haziran ayından itibaren ssk bildirim formları ve muhtasar beyannameler tek belge olarak verilmeye başlanacak, biz bunun hazırlığı yapıyoruz,

·         Haziran ayından itibaren araç satışlarında kdv uygulaması değişti; artık  aracın kayıtlardaki maliyet değeri ile satış bedeli arasındaki fark kdv matrahı olacak,aktifte kayıtlı bir aracınızı satacak olursanız önce muhasebecinizle konuşmalısınız.

·         Devlet ve vatandaş ilişkisinde elektronik dönüşüm hızla yayılıyor, şu an kesin değil ama edefter efatura earşive geçişteki bir önceki yıl satış hasılatı sınırı olan 10 milyon TL nin

5 milyona düşürülmesi gündemde, daha kesin bir şey yok , izliyoruz.

·         İş sağlığı ve güvenliği konusunda bir değişiklik oldu, 50 işçiye kadar  işçi çalıştıran işveren ya da vekili basit bir eğitim ve sınavla kendisi bu konuda görev alabilecek, ayrıca uzmanla sözleşme yapmasına gerek kalmayacak.



Ve asıl mühim ve güncel konuya geldik;

·         Tekrar geldi af yada yapılandırma yasası,resmi gazetede yayınlandı,ancak uygulama için , ilgili kurumların tebliği/genelgesinin yayınlanması bekleniyor, tahminen haziran ayı başında uygulanmaya başlanacak.



Neler var ve ne zamana kadar başvurulabilir?

·         Vergi , prim, ceza gibi 31 marta kadar ödenmesi gerekirken ödenmemiş borçlarda cezanın affı, ana paranın azaltılması, bölünmesi, taksitlendirilmesi var buna “borç yapılandırma” deniyor ve başvuru için son gün 31 temmuz, ödemeler 30 eylül de başlıyacak,

·         Matrah artırımı,her türlü vergi için, geriye doğru 5 yılda verilen beyannamelerde  vergiye esas alınan tutarın artırılması ile bu vergi açısından denetlenmemeyi sağlayan af. Artırılan matrah üzerinden vergi hesaplanıyor ve 36 ayda 18 taksitle ödeniyor.Son gün 31 ağustos.

·         Mali tablolarda düzeltme,stok, demirbaş, kasa ve ortaklar borçlar/alacaklar ve benzeri hesaplarda gerçeği yansıtmayan tutarlar varsa gerçek tutara uyum sağlanması oluyor bunun konusu. Bir miktar vergi hesaplanıyor,beyan süresi içinde ödeniyor.Başvuru ve ödeme  için son gün 31 ağustos.

Detaylı bilgi alabilirsiniz, bunlar başlıklar.

Bu mesajlarımız muhasebegunlugum.blogspot.com da var, ayrıca saklamaya gerek yok.

Saygılar.

Ali İsmet Tekin

Hiç yorum yok: