18 Kasım 2014 Salı

Duyuru 18/11/2014

Sayın Müşterimiz,                                                                               18/11/ 2014

Bu ay bitmeden 2015 defterlerini hazırlayıp,aralığın ikinci haftasında tasdik ettirmeyi planlıyoruz. Son 2-3 yıl içinde bu işlemi de karmakarışık ettiler, hangi tür firmaya hangi defterlerin ne zaman açılış ne zaman kapanış tasdiki yapılacağı da artık "uzmanlık" gerektiriyor !!

6552 sayılı torba yasanın ilk önemli başvuru süresi bu ay sonunda bitecek.
  • Vergi borcu olanlar için 1 aralık son gün, 444 0 189 dan bilgi alınabiliyor,
  • Sigorta borcu olanlar içinde 31 aralık son gün,
Hatırlayalım, borcun sadece gecikme zammı/faizi siliniyor, daha düşük bir faiz ekleniyor , eğer taksitle ödeme seçilirse bu taksit süresi için tekrar faiz ekleniyor.
  • Meslek odalarına borçlar içinde son gün 1 aralık.

Bir önemli tarih daha var, limited şirket ortağı yada anonim şirket yönetim kurulu üyesi,ortağı olmak bağkura kayıt olmayı gerektiriyor.Önceki yıllarda limited ya da anonim şirket hissesi satın alıp bağkurlu olan ama bağkura kayıt yaptırmayanlara bağkur prim borcu çıkıyor,bu borç için de, 31/12/2014 e kadar sgk ya başvurmak ve taksite bağlatmak gerekiyor,
ancak önemli tarihimiz bu değil; sgk hisse devri olup bu durumu kendisine bildirmeyen şirketlere idari para cezası yazacak.11/12/2014 e kadar bu durumu bildiren şirketlere ceza yazılmayacak.Burada bir tuzak var gibi,ama risk de edilmez,daha sonra kurum tespit eder ve ceza yazarsa ceza tutarı 1134 TL,15 gün içinde itirazsız ödenirse 283,50 TL.Biz bu durum var mı bakacağız tabi.Zaten başka yerde sigortalı olanlar ve 18 yaşından küçük şirket ortakları bu uygulamanın dışında kalıyorlar.

E fatura kullanmaya başlamış olan mükellefler 2015 de e-deftere geçecekler.Aralık ayı içinde başvuru yapılması gerekiyor.

Bağımsız denetim konusunda yoğun bir ön hazırlık var,bağımsız denetimi yaygınlaştırabilmek için yeterince bağımsız denetçinin belge almış olması gerekiyor,yeterli sayıya ulaşıldığında bir de bağımsız denetçiniz olacak, biz deftere kayıt yapacağız, o denetleyecek, sürekliliği olacak denetimin.

Memleketimiz en pahalı akaryakıt satılan ülke özelliğinin yanına en çok iş kazası olan ülke de oldu ya, son maden ve iş kazaları ile, iş sağlığı ve güvenliği konusunda eksikli kalanlara da, boş durmuyoruz görüntüsü sağlamayı amaçlayan cezalar uygulanacak, muhasebe ve mali müşavirlik işi ile bunun hiçbir ilgisi yok, özellikle imalat yapan ve 10 dan fazla işçi çalıştıranlar bu konu ile ilgilenmeliler.

Tekrar ve çok kısa kep konusu, kayıtlı elektronik posta, evet zorunlu, hayır cezası yok, süresi yok, ama 3 yıllığı 130 Lira falan galiba, isteyen alsın ve erken alanın adresinde kullanacağı unvan için önceden başkası aldı sorunu da söz konusu olmaz.

Limited şirket olarak işini sürdürenler , anonim şirkete geçişin avantajlarını , sizin için gerekli olup olmadığını değerlendirmemizi isterseniz gelip anlatalım, yada gelin anlatalım.

Torba yasa da bir konu daha vardı, şirketin kasa hesabında yada ortaklara borçlar, ortaklardan alacaklar hesaplarında gerçek durumu yansıtmayan tutarlar varsa düzeltilmesi, müşterilerimizin hiçbirinde böyle bir durum yok, tek tek baktık.

Ve bu torba yasa, 6552 sayılı yasa, gerek devlete olan borçların yeniden yapılandırılması ve ödenmesi gerekse yaygın bağımsız denetim uygulamalarının başlatılması öncesi hatalı mali tabloların düzeltilmesi açısından yetersiz ve üstünkörü bir yasa olarak çıktı, beklentiyi karşılayamadı, yakında, 2015 seçimleri öncesinde bir yenisinin çıkması bekleniyor.

Saygılarımızla.
A.İsmet Tekin 232 4251200-532 4231400

http://muhasebegunlugum.blogspot.com

Hiç yorum yok: