16 Ocak 2014 Perşembe

İşletme Kayıt Belgesi (Gıda Tarım haycancılık Bakanlığı'ndan)

Gıda sektöründe bakkal, market gibi küçük esnaf ve gıda üreticilerinin yüzde 40’ının ‘İşletme Kayıt Belgesi’ bulunmuyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda sektöründe işyerlerine bu belgeyi zorunlu hale getirdi. Buna göre aralık sonuna kadar ‘İşletme Kayıt Belgesi’ almayan işyerlerine ceza verilecek.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın il ve ilçe tarım müdürlüklerine gönderdiği yeni yönetmelikte yer alan yazıya göre bu ay sonuna kadar İşletme Kayıt Belgesi alamayan işyerleri hakkında cezai işlem uygulanacağı bildirildi. Bakanlıktan alınan bilgiye göre gıda sektöründe faaliyet gösteren bakkal, market gibi küçük esnaf ve gıda üreticilerinin yüzde 40’ının İşletme Kayıt Belgesi bulunmadığı öğrenildi.
Bakanlık, refahını, tüketici menfaatleri ile çevrenin korunmasını da dikkate alarak korumayı ve sağlamayı amaçlayan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu kapsamında gıda işletmelerinin yıl sonuna kadar bu belgenin alınması gerektiğini duyurdu. Daha önce bu belgeye eşdeğer belgelerle faaliyet gösteren bakkal, market gibi küçük esnaf ve gıda üreticileri, 31 Aralık 2013 tarihine kadar beyanda bulunmadığı takdirde idari para cezasıyla karşı karşıya kalacak. Buna göre İşletme Kayıt Belgesi almayan perakende gıda işletmesine bin 279 TL, gıda üretim işletmesine ise 2 bin 560 TL ceza kesilecek. 10 Ocak 2013’te Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik’te yapılan değişiklikle beraber şu ana kadar İstanbul’da faaliyet gösteren 94 bin 168 gıda işletmesinden yaklaşık 60 bini kayıt işlemlerini yaptırdı.
31 Aralık 2013’e kadar İşletme Kayıt Belgesi almayan bakkal, market gibi gıda işletmelerinin İşletme Kayıt Belgesi için il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvuru yapılması gerekiyor. İstanbul Küçükçekmece İlçe Tarım Müdürü Hüseyin Bademli, işletmecilerin dolduracakları beyanname, dilekçe ve yönetmelik kapsamında istenilen belgelerle işletmelerinin bağlı olduğu il ve ilçelere başvuruda bulunması gerektiğini kaydetti.
Bademli, beyanname dışında dilekçe ve vergi levhasıyla başvuru yapılabileceğini de belirtti. Bakanlıktan yapılan açıklamada ise, “Gıda işletmecilerinin cezalı duruma düşmemeleri için; gıda satış, toplu tüketim ve üretim işletmelerinin almaları gereken ‘İşletme Kayıt Belgesi’ne 31.12.2013 tarihine kadar gıda işletmelerinin bağlı bulunduğu ilçe müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir.” denildi.

Hiç yorum yok: