18 Eylül 2013 Çarşamba

Evde temizliğe gelen işçi hakk.

Sayın Müşterimiz,                                                         Eylül/2013

Evde, temizliğe gelen kadınların sigortalanması konusunda SGK nın hassaslaşması güncel bir konu ve bu konuda tedirginlik yaratan kurum kaynaklı beyanatlar var.
Bizim ODTÜ-Forum alanında bana sorular soruldu bende yanıtladım, bunlardan yaptığım derleme sizinde aklınıza bu konuda takılan var ise yardımcı olur diye aşağıda, daha detay için bizi ararsınız.

Saygılarımla.
A.İsmet Tekin-232 4251200/532 4231400
http://muhasebegunlugum.blogspot.com    http://guncelmevzuat.blogspot.com



Önce haber:………………………………………………………………
SGK baskın yapabilir-SGK, evlerde sigortasız çalıştırılan 700 bin kadını yakın takibe aldı. http://finans.mynet.com/haber/detay/...apabilir/89130
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 'Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi' kapsamında yürürlüğe giren ev işçilerine sigorta zorunluluğunda sıkı denetim başladı. SGK ve Maliye Bakanlığı müfettişleri, emniyet güçlerinin de desteğini alarak ev ev kaçak temizlikçi arıyor.Genellikle öğle saatlerinde yapılan denetimlerde kapıyı açan çalışan, görevliler tarafından çapraz sorguya alınıyor. Kişinin beyanlarından evde çalıştığı tespit edilirse başka sorgular da yapılıyor. Yabancı uyruklu ise çalışma izni olup olmadığı, Türk vatandaşıysa da sigortasının yapılıp yapılmadığı soruluyor. Sadece hizmeçiler değil, sitenin güvenlik görevlileri, kapıcılar ve komşular da sorgulanıyor.
GÖKTÜRK'TE 100 BASKIN-Gerek duyulması halinde güvenlik kameraları da inceleniyor. Tespitler sonucunda ev sahibine 16 ila 150 bin TL'ye kadar idari para cezası kesilebiliyor. Cezayı artıran unsurların başında hizmetlinin evde ne kadar süredir çalıştığı geliyor. Denetimlerin sıklaştığı bölgelerin başında ise gelir seviyesi yüksek semtler ve lüks siteler geliyor. Kemerburgaz, Etiler, Beşiktaş, Kadıköy, Çengelköy ve Göktürk en fazla denetim yapılan yerler. Sadece Göktürk'te en az 100 eve temizlikçi baskını yapıldığını ifade eden K.L. kendisine de 16 bin TL ceza kesildiğini söyledi. 5 yıldır Göktürk'te oturan K.L. denetimle ilgili şu bilgileri verdi: "Öğlen saatinde evimize aralarında SGK uzmanları ve polislerin bulunduğu 6 kişi gelmiş. 2 aydır çocuğuma bakan yabancı uyruklu kadını sorguya almışlar. Ardından da çocuğumu komşuya bırakıp, onu Göktürk Polis Karakolu'na götürmüşler. 3 gün orada kaldı. Çalışma izni ve sigortası yoktu. Bana da 16 bin TL ceza kesildi. Yasalardan haberimiz yoktu."
150 BİN LİRA CEZA KESİLEN VAR-Kemerburgaz'daki denetimlerden 150 bin TL'ye kadar ceza kesilen evler de var. Konuyu yargıya taşıdığını ifade eden işadamı, "2 yıldır evimizde yemek yapmaya gelen bir hanım vardı. Polisler 'Bu evde mi çalışıyorsunuz' diye sormuş. O da yemek yapmaya geldiğini söylemiş. Bu beyanı esas kabul eden SGK bana 110 bin TL ceza kesti" dedi.
1 GÜNE BİLE SİGORTA ŞART-Yetkililer denetimlerin genellikle ihbar üzerine yapıldığını ifade etti. Vatandaşların evlerinde çalıştırdığı kişileri 1 günlük dahi olsa sigorta yaptırmaları gerektiğini ifade eden yetkililer, şu açıklamayı yaptı: "Ev hizmetlerinde çalışan kişilerin 4817 Sayılı Kanun gereğince çalışma izni alması, işverenleri tarafından sigorta primlerinin ödenmesi gerekiyor."
EV FİYATI KADAR CEZA-Tespitler SGK'nın çok sayıda kurumla işbirliği sonucu yapılıyor. Uzmanlar, "SGK'nın geriye doğru 10 yıl re'sen prim tahakkuk ve tahsil yapma yetkisi bulunuyor. Böyle bir durumun tespiti halinde ev sahiplerine orta halli bir evin değeri kadar ceza kesilebilir" uyarısında bulundu.
KOMŞU ŞİKÂYET EDİYOR-Evde sigortasız işçi denetimlerinin artmasında şikâyetler de etkili oluyor. Bu konuda hayata geçirilen Alo 170 hattına her gün bine yakın ihbar geliyor. İhbarı genellikle komşular veya çalışanın kendisi yapıyor.

700 BİN ÇALIŞAN VAR-Araştırmalara göre Türkiye'de ev hizmetlerinde 700 bin kişi çalışıyor. Bunların yüzde 1'inin sigortalı olduğu tahmin ediliyor. Verilere göre 2012'de 51 ev işçisi kadın iş kazasında ölürken, 3 bini de kaza geçirdi.


Ve sorular , yanıtlar:……………………………………………………………………………………
iyi de hocam o zaman temizlik gorevlisi olarak calisan 1 kisi birden fazla isveren tarafindan sigortalanarak adina prim yatirilmayacak mi ? bu durum yasal mi ?
ya da ben herzaman ayni kisiye temizletmeyeceksem mesela ayda 3 farkli kisi geliyorsa temizlige o zaman 3 ayri bildirge mi verecegim ?  bu konu cok net degil kafamda hala.
  • basit düşünün,işyerinizde işçi çalıştırıyorsunuz , ay bittiğinde biten ayda hangi işçi kaç gün çalıştı kaç para haketti onu bildirmek sizin yükümlülüğünüz,
  • ve tabi bir işçi için biten ay içinde çalıştığı tüm işyerleri aylık bildirge verirler,
  • işverenler her işçi için ayrı bildirge vermez,
  • her ay için o ayda çalışan işçiler tek bildirge ile bildirirler,
  • işçi kısa süreli, gün içinde kısa süreli çalışsa da işveren o gün için onu bildirgesine ekler,
  • bu durumda işçinin bir ayda kuruma bildirilen toplam gün sayısı 35 gün olabilir,
  • işte kurum bunu da düşünmüş ve çok rasyonel bir çözüm bulmuştur,
  • 30 dan  fazla günler 30 gün sayılır.

Kendi sirketim oldugu halde evden sigorta ettirmek daha mi mantikli? Kendi şirketinizden sigortalarsanız,evde bir kaza olursa neden şirket işçinizin eviniz de olduğunu açıklamanız gerekir,ayrıca şirkette gösterdiğinizde muhtasar vergi ödersiniz bu işçi için,ayrıca bir tespit halinde aslında şirket işçisi değilken şirkette gösterilen özel işçinin ücret ve sigorta giderlerini şirket giderlerine eklediğiniz için şirketinize matrah farkı hesaplanabilir ve tam gerçek durumu yansıtmayan bu tür uygulamalar ileride bunu bilenler açısından size karşı kullanılacak koz olur, hiç gerek yok.


Aylik sigortasi degil de,tazminat konulari beni dusunduruyor.
Bu kıdem tazminatının bu şekilde ciddi bir sorun gibi düşünülmesini ben pek anlamam oldum olası, bu işçinizin 12 ay boyunca size gelip çalışması halinde sizin onu işten çıkarmanız yada emeklilik hak etmesi halinde her 12 ay için 1 ay içinde sizden elde ettiği ücretin brütü kadar bir tutardır kıdem tazminatı, yani haftada 1 gün geldiğini ve günlük  85 TL verdiğinizi düşünelim, bunun brütü de 100 TL olsun, 52 hafta geldiğinde 1 yıllık kıdem tazminatı hak eder, 1 yıllık kıdem tazminatı da 1 ay içinde elde ettiği brüt gelirdir, 52x100=5200/12= 435 TL , bundan korkulmaz, 10 yıl böyle geçse 4350TL vermeniz gerekir, size 10 yıl her hafta gelmiş, evinizi temizlemiş, ütüye yardım etmiş eleman 10 yıl için o kadar para alsın...

Bir de evde kaza olma durumuna karsi daha mi iyi olur?
evet aslında bu işçiyi sigortalamak sadece işçiyi sigortalamak değil, aynı zamanda işvereninin de kendisini karşılaşabileceği maddi tazminatlara karşı sigortalamasıdır, evinizde çalışırken mutlaka tehlikeli riskli işler yapıyordur, su, elektrik, yükseğe çıkmak, uzanmak, pencereden sarkmak vs sigortasızken kaza geçiren işçinin tedavi masrafları, işsizlik ödeneği ve sakat kalması halinde bağlanacak malülen emeklilik maaşının 20-30 yıllık toplamı işverenden istenir, bunlar sigortasız işçi çalıştırma süresine bağlı olarak uygulanacak idari para cezasının dışındaki asıl önemli tutarlardır.

 
30 gunden az sigortali olununca ayni oranda prim odenmesine ragmen genel saglik sigortasindan yararlanilamiyor. Iki yerden toplam 30 gun olunca SGK bu isin icinden cikip GSS'den yararlandiracak mi? Yoksa bu kadin bir de cok ucret aldigi icin yuksek matrahtan GSS kesintisi mi odeyecek gidip?
hayır gss işsizler için,işçi çalıştığı gün kadar bildirileceğinden 30 günden fazla olmaz bildirimler toplamı, ancak olursa da evet bu ssk için avantaj işçi için ise önemsiz bir durumdur, 45 gün 30 sayılır, ancak alınan ücretler toplamı 30 günün ücreti olarak işçinin dosyasına girer.

Tek yerden sigortalayip diger hanimla odesme secenegini de dusunuyorum ama bu sefer diger yerde kaza olsa ne olacak?
Çalıştığı günleri her işveren ayrı ayrı bildireceğinden sizin diğer işverenlerle bir temasınıza gerek yok, sizin yükümlülüğünüz sizin için çalışan yada çalışanları calıştıkları gün kadar bildirmek


Burada merak ettigim su: ofiste part-time calistirdigimiz cocuklarin hem babalari nedeniyle aldiklari saglik guvenceleri kesiliyor, hem de 30 gun calismadiklari icin ayrica saglik sigortasi odemeleri gerekiyor. Simdi kadinin durumunda, iki yerden part-time'dan bi full-time edecek. Bu durumda o saglik sigortasini ayrica odemeye devam etmesi gerekecek mi, yoksa sistem sigorta gunu 30 gune ulastigi zaman otomatik olarak saglik sigortasini karsilayacak mi? Çocukların durumu farklı, şimdi bu kadının eşinden dolayı gss sorunu yok, çocuk gibi çalışmaya başlamakla da durumu değişmiyor.Yani gss sorunu olmaz.

Bir de soyle bir durum var, ben bu kadina zaten bir asgari ucret kadar para veriyorum. 18 gun sigortalamisim, 30 gun sigortalamisim, parasal acidan farketmez.Hem tam zamanli is sozlesmesi yapip hem de sorumlulugumu kendi evimde olacaklarla kisitlamam mumkun mu? Bir de bu kadin bayagi esnek zamanlarda calisiyor, bazen isini erken bitirip yakinda kocasinin calistigi oto yikamaya yardima gidiyor, bu gibi durumlarda izin yazisi mi almam gerekir, yoksa giris cikis saatlerini belgeleyebilmem yeterli mi? Günden kazanması için 30 gün gösterin,iş kazası dediğimiz şey işyerinde yada işyerinin servis aracında, iş için gönderilen görev yolunda, yada farklı adresde sizin görevlendimenizle çalışırken başına gelebilecek olaylardır.

Hiç yorum yok: