24 Şubat 2011 Perşembe

Duyuru 82-24/2/2011

1-Yeni Türk Ticaret Kanunu’nu edinip incelemeye çalışıyoruz,1600 e yakın maddesi var ve 2012 Temmuz ayında yürürlüğe girecek.Bu yasanın kardeşi var Borçlar Kanunu, bunu da inceleyip müşterilerimizin bilmesi gerekenleri özet halinde sizlere sunacağız.

2-Torba yasayı bekliyoruz.Cumhurbaşkanı bugün yarın imzalar ve şubat ayı içinde yayınlanır ise eski borçlar için nisan sonuna kadar, matrah artırımı ile stok-ortaklar cari hesap düzeltimi için mayıs ayı sonuna kadar süremiz olacak,yasanın yayını marta sarkar ise bu süreler birer ay ileri gidecek.

3-Bu yıl ilk kez bilanço defteri tutulan I.Sınıf Tüccarların gelir vergisi beyannamesine ve şirketlerin kurumlar vergisi beyannamesine 31/12/2010 tarihli mizan ekleyerek internetten vereceğiz.İlk kez uygulanacağından müşterilerimizin yıl sonu mizanlarını tekrar ve daha dikkatle elden geçiriyoruz.E Beyan sisteminin kabul edeceği mizan şablonuna uyum sağlıyoruz.

4-Yılbaşında yenilediğimiz sözleşmelerimizle ilgili olarak beklediğimiz tebliğ yayınladı. Vergi usul Kanunun 405 nolu Genel Tebliğ. Mart ayının başından itibaren yani haftaya Salı gününden itibaren sözleşme bilgilerini internetten e-beyan sistemine girmediğimiz vergi mükelleflerinin beyannamelerini gönderemeyeceğiz bu sistemden.Bir tek beyanname verilecek, örneğin sizlerin eş dostunun yıllık kira geliri beyanı için dahi sözleşme bilgilerinin girilmesi gerekiyor.Böylece mükellef ile muhasebeci arasındaki anlaşma sağlanan aylık bedelin ödenmesi ve tarifelere uyumu izlenecek.

5-Haftaya mart ayına girmiş olacağız,mart ayında gerçek kişilerin 2010 yılı gelir vergisi beyannamelerini düzenleyeceğiz bunun için ticari/mesleki gelir dışında geliri olanların bu konuda bize bilgi vermesi gerekir,bu amaçla hazırladığımız bilgi formları sizlere dağıtıldı. Bilanço usulünde defter tutulanların beyannamelerine mizan ekleyerek gelir vergisi tahakkuklarınızı alacağız.Hesaplanan vergiden geçici vergiler düştükten sonra kalan tutar 2 eşit taksitte mart ve temmuz aylarında ödenecek.

6-Yine mart ayında,2010 da,2.600 TL den fazla konut kira gelirleri olanlar ve 22.000TL den fazla işyeri kira geliri olanlar gelir vergisi beyannamesi verecekler.İşyeri kira geliri beyanında 22.000-95.000 TL arasında kira geliri olanlara vergi iadesi çıkacak.Ödenecek vergi çıkanlar mart ve temmuz aylarında 2 eşit taksitle bu vergilerini ödeyebilecekler.

7-Torba yasa sadece vergi ve ssk borçlarını ve defter incelenmesini düzenlemiyor daha pek çok konuda yeni uygulamaları da getiriyor.Örneğin bu yasa ile artık ssk-bağkur çakışmasının olumsuz sonuçlarına da çözüm sağlanacak.Birden fazla kurumda sigortalılığı olanlar için artık başka hiçbir kritere bakılmaksızın öncelik SSK da, ikinci emekli sandığı, üçüncü bağkur olacak.Yasanın yayınını bekliyoruz.

8-Torba yasa için bizde ofisimizde torba dosya ve torba defter hazırladık,bu yasa ile ilgili talepleri olanlara buradan yardımcı olacağız.Borçlarınız varsa ssk yada maliyeye, matrah artırımını bir nevi sigorta olarak satın almayı düşünüyorsanız,yada zaten stoklarınızda yada ortaklar cari hesaplarınızda sorun olduğunu biliyorsanız sizde bize yardımcı olup uyarın bizi.

9-Torba yasa ile ilgili olarak yasa yayınlandıktan sonra size matrah artırımından yararlanmanız halinde ödemeniz gerekecek ek tutar ve taksitle ödeme seçenekleri bir tablo halinde verilecek, bunları da hazırlıyoruz.

Saygılarımızla.

A.İsmet Tekin 4251200 http://muhasebegunlugum.blogspot.com/

Hiç yorum yok: