28 Temmuz 2008 Pazartesi

Duyuru 50-25/07/2008

Sayın Müşterimiz,

Temmuz ayı da bitiyor.Ağustos ayında yılın ikinci 3 aylık döneminde elde edilen gelirin beyanını yapacak ve geçici verginizi size bildireceğiz.Halen bize ulaşmamış olan haziran sonu dahil banka hesaplarınızdan faiz gelir yada gideriniz var ise bir an önce bize bildirmeniz gerekir.

Bilişim,bilgisayar teknolojisi,internet adını ne koyarsak koyalım,artık bilginin çok hızla aktarımını ve yine bu çok hızla akarak bir araya toplanan çok geniş bilgi datasının çok kısa sürede denetimini sağlıyor.
Yani artık devlet, tabi bizim karşımızdaki temsilcisi maliye kendisine verilen bilgilerin doğru ya da eğri olduğunu hemen kontrol edebiliyor,her geçen gün daha da geniş alana bu çalışmasını yayacağı anlaşılıyor.

Şu an resmi gazetede yayınlanmamış ama sadece imzaları eksik olan bir tebliğ ile 500 YTL den yüksek konut kiraları ile alt sınır olmaksızın tüm işyeri kiralarının bankalar ya da ptt kanalı ile ödenmesi şartı getiriliyor.Elden ödemek yasaklanacak.Yine bununla aynı amaca hizmet edecek olan işçi ücretlerinin elden nakit ödenmesini yasaklayacak tebliğde hazırlık safhasında.

Bir yandan cumhuriyet kurulduğundan beri bir türlü artık tamam oldu denemeyen iş-vergi-sosyal güvenlik ve ticaret yasalarını habire kesip yamayarak güne uydurma çalışmaları diğer yandan da ab ye gireceğiz onlara benzememiz gerekir diye bünyemize pek de uygun olmayan değişiklikler (transfer fiyatlaması ve ilişkili kişi konuları örneğin) sürüp gidiyor.

Daha önceden daha sık yazdığımız bu tür mesajlarımızda müşterilerimiz ile ilgili olarak ileriki günlerde yapacaklarımızı sıralardık şimdi o da riskli oldu,yanlış yapma olasılığımız yüksek, çünkü bir yaptığımız işlemi bir sonraki dönem bu arada yapılan değişikliklerden dolayı farklı yapmak zorunda kalıyoruz,haydi bunda çok özenli olduk ve mesajı yazdığımız gün ve saatte geçerli olan uygulamaya göre program verdik diyelim,mesajı sizin almanız okumanız ve tekrar gözden geçirmenize kadar geçen süre içinde kesinlikle değişiklikler oluyor ve mesajımızdaki bilgi hızla bayat ve hatalı bir görüntüye bürünüyor, bu yüzden belki eskisi kadar mesaj yazmıyoruz.

Evet önümüzdeki günlerde muhasebeciniz olarak neler yapacağımız artık bir ne tahmin oldu.Aslında insanların kontrolünde olan,onların yürürlüğe koyduğu yasalar,bu yasalarla ilgili yine insanların oturup yazdığı tebliğ,genelge,yönetmeliklere göre işlem yapan muhasebecilerin hava durumu tahmincilerinden farkı kalmaması aslında akıl almaz mı demeli,ilginç mi demeli insan kararsız kalıyor! Ki hava durumu tahmincileri her geçen gün gelişen bilgisayar simülasyon teknikleri ile tahminde bulunmada kolaylıklara erişirken bizde tersi oluyor,her geçen gün tahminlerimizi zorlaştıracak gelişmeler oluyor.

İş yaşamında daralmalar sıkıntılar oldukça,ki oluyor son zamanlarda artan oranda, işyerlerinde tasarruf sağlayıcı önlemler alınıyor,giderler azaltılmaya çalışılıyor,bu önlemlerinde tabi ki en tatsızı personel sayısını azaltmak,tatsız matsız ama zorunluluk olunca bıçak kemiğe dayanınca bu da yapılıyor.
Ve görüyoruz müşterilerimizde o ana kadar abi kardeş,baba oğul gibi örnek ilişkileri olan kişilerde kılıçlar çekilince elde ne koz var ise kullanılıyor,şikayetler,noterden ihtarlar,davalar ard arda sıralanıyor.
Umarız olmaz ama olması halinde zor durumda kalmamanız için,
-işçilerinizin tümüne özlük dosyası düzenlemeniz gerekir,gerekli imzalar işçiye attırılmış olmalıdır.
-her ay bizden alacağınız işçi ücret bordronuzu ya da hesap pusulasını imzalatarak ücretini her ay
aldığını ispatlayabilmelisiniz,
-yıllık ücretli izin için bize hangi işçinizin hangi tarihler arasında izin kullandığını bildirmeniz ve izin
bordrosu alıp imzalatmanız gerekir.(Bu izin kesintisiz kullanılmış olmalıdır,parça parça istediği zaman
izin kullandı demek yetersizdir.)
-İşçi kendiliğinden gelmemeye başlasa dahi işverenin noterden usulüne uygun olarak ihtarlar çekmeden
çıkış yapması halinde ve işçi bu durumu kullanmaya azmettilmesi halinde,işveren eksikli kabul
edilmekte,tazminat ödemek durumunda kalmaktadır. Dikkatinizi çekeriz.

Saygılarımızla
Ali İsmet Tekin

Hiç yorum yok: