14 Mayıs 2007 Pazartesi

Duyuru 38-14/5/2007

Sayın Müşterimiz, 14/5/2007

İlimizin tarihinde önemli bir günün ertesindeyiz.Aslında bir yandan laikliğin kalesiyiz diye övünebilir,diğer yandan biz böyle toplum değildik gittikçe ikiye ayrılmaya ve zaman geçtikçe de bu ayrım keskinleşmeye başladı diye içinizde burukluk duymaya başlayabilirsiniz.Bir tarihi dönemden daha geçiyoruz,yıllar sonra geriye dönüp bakabilirsek kim,ne zaman,nasıl ve ne derece önemli hata yaptı daha net göreceğiz.
Olaylar sıcak ve yaşam o olayın içinde iken bu soruların doğru yanıtlarını görmek zor oluyor.Bekleyeceğiz soğuyacak ve geriye dönüp bakacağız.
Umalım,bu bekleme süresinde ilerideki olası olumsuz etkisini yok etmek çok zor hatta olanaksız hatalar yapılmıyor olsun.

Bu ay Emlak Vergilerinin ilk taksidini ödemek için mükelleflere tanınan 3 aylık sürenin son ayı, hatta bu son ayında yarısı geçtiğine göre son 15 günü.Biz bu konuda size bu hatırlatmayı yapmakla yetiniyoruz.Çünkü bu vergiler her belediyenin ilgili birimine bağlı veznelerden tahsil ediliyor. Ayrıca tahakkuk için gitmeye de gerek yok,zaten (eğer çok gayrimenkul sahibi değilseniz) düşük oranlı vergiler olduklarından çok yüksek tutarları olmuyor.Hemen ödeyebilecekseniz tamamını bir defada ödeyerek,Kasım ayında 2.taksit için gitmenize gerek bırakmayabilir,bu yıl için emlak vergisini unutabilirsiniz.

17 mayısa kadar geçici vergiler,28 mayısa kadar kdv ve muhtasar vergiler (muhtasarını her ay ödeyenler için tabi) ödenecek.

Vergi incelemesine çağrılanlar genellikle hangi nedene bağlı olarak bu çağrıyı alıyorlar,bu da merak edilen bir konu,ve tabi sadece merak gidermek şeklinde değerlendirilmemeli,aynı zamanda bu çağrıyı almamak için acaba benim yapabileceğim bir şey varmı diye de dikkatle incelenmeli:
. Tamamen tesadüfen,
. Bir konu genel olarak taranırken,
. Sektör incelemesi sırasında,
. Bir başka şirket incelenirken, ona mal veya hizmet satmış veya almışsanız,
. İhbar varsa (Genellikle de eski çalışanlardan gelir),
. İkili anlaşmalar çerçevesinde alınan bilgiler,
. Kara para incelemeleri,
. Tek vergi numarası uygulaması çerçevesinde toplanan bilgilerden
hareketle yapılan kontroller (Banka faiz gelirleri incelemeleri,
gayrimenkul satış incelemeleri, borsa satış incelemeleri),
. Mali idarece fişlenmiş olma (Sahte belge kara listesine girme),
. Kasa hesabının şişkinliği,
. Yüksek ortaklar cari hesabı,
. Şişkin bir "kanunen kabul edilmeyen gider" rakamı,
. Düzeltme beyanları,
. İade talepleri,
. Sürekli,yüksek miktarlı devreden KDV,
. Sürekli zarar beyan ediliyor olması,
. Büyük mükellef olma (Sürekli inceleme geliyor),
. Kârlılık oranının sektörel ortalamaya göre sapma göstermesi
(Elektronik beyan sonrası vergi idaresi daha fazla veriyi elektronik
ortamda alıp işleyebilir, karşılaştırabilir hale getirilebilir),
. Beyannamenin diğer indirim satırında gösterilen rakamlarla ilgili
yeterli açıklama yapılmamış olması.

Geçen mesajımızda bilgi vermiştik,mesleki iki internet adresimiz var.Bunlar bir nevi toplama alanı.Bu tür mesajlarımızı birinde,günlük mevzuat konularını diğerinde topluyoruz.Yıllardır belirsiz aralıklarla gönderdiğim mesajları topladığım alan; http://muhasebegunlugum.blogspot.com. Bu adresi tıkladığınızda tarih sırası ile mesajlarımı okuyabileceksiniz.Yani artık bunları saklamak zorunda değilsiniz.
İkincide ise güncel konulardaki son gelişmeler yer alıyor.Bunun adresi de http://guncelmevzuat.blogspot.com.Tabi güncel konu dediysem,bizim mesleğimiz ile ilgili güncel konular.Ayrıca bu yıl ve şu an geçerli olan bir takım yasal tutarlar var,asgari ücret,fiş kesme sınırı,kıdem tazminatı sınırı gibi.Bunlar Pratik Bilgiler başlığı altında.

Saygılarımızla.
Ali İsmet Tekin



Hiç yorum yok: